Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILMOVI OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE

Dvadeset drugi međunarodni festival u Herceg Novom

Hercegnovski filmski festival (HFF) – 22. međunarodni festival filmske režije, počeo je u petak uveče projekcijom filma „Ljubav i drugi zločini“ beogradskog reditelja Stefana Arsenijevića.

Festival će trajati do 6. avgusta. Publika će na Kanli kuli biti u prilici da na ovom festivalu vidi još devet filmova u zvaničnoj konkurenciji i „Bledi mesec“ Ljubiše Samardžića, koji će prekosutra uveče biti prikazan van konkurencije.

Prema odluci selektora Zorana Živkovića, za festivalske nagrade nadmeću se i filmovi „Petlov doručak“ Marka Nabrsnika iz Slovenije, „Miloš Branković“ Nebojše Radosavljevića iz Srbije, „Moram spavat anđele“ Dejana Aćimovića iz Hrvatske, „Ja sam iz Titovog Velesa“ makedonske rediteljke Teone Strugar-Mitevske, zatim „Teško je biti fin“ Srđana Vuletića iz Bosne i Hercegovine, „Živi i mrtvi“ hrvatskog reditelja Kristijana Milića, „Na lepom plavom Dunavu“ Darka Bajića iz Srbije i „Gledaj me“ Marije Perović iz Crne Gore, koji će i zatvoriti festival.

Festival prate i brojni prateći programi. U čast člana žirija, Lordana Zafranovića, priređena je revija njegovih filmova: „Muke po Mati“, „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Ujed anđela“ i „Večernja zvona“.

Projekcijom dokumentarnih filmova „Bauk“, „Marko Perov“, „Prozor“ i „Biljeg“ još jednom je skrenuta pažnja na istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića. Na festivalu će prekosutra u podne biti promovisana i knjiga Mata i Božene Jelušić „Iskušavanje đavola“, koja je posvećena upravo Nikolićevom opusu.

U okviru programa naslovljenog „Četiri filma jednog autora“ biće predstavljeni filmovi Milana Belegišanina („Lasta“, „Krik“, „Sva Gojkova blaga“, „Mali cvet“), laureata mnogih nagrada za dokumentarne filmove.

Škola animiranog filma ŠAF iz Vranja biće predstavljena u posebnom programu. U okviru festivala biće održan i omaž Hercegnovljaninu Stevanu – Stevu Lepetiću (1921-2007), prvom snimatelju u Crnoj Gori.

U okviru pratećeg programa biće održana i promocija knjige „Od fajronta do svitanja“ Milana Nikodijevića, koji će zajedno sa Dinkom Tucakovićem razgovarati sa publikom i nakon projekcije njihovog dokumentarnog filma „Zabranjeni bez zabrane“, u kojem je uglavnom reč o problemima sa cenzurom koje su imali autori „crnog talasa“.

Pored već standardnih izložbi slika koje prate festival u Herceg Novom, kao svojevrsna novina ove godine će biti organizovane i promotivne žurke na plaži. Na taj način organizatori pokušavaju da privuku i mlađu publiku koja je neophodan sastojak uspeha svih filmskih festivala u regionu.

O dobitnicima zlatne, srebrne i bronzane mimoze za režiju odlučivaće žiri u sastavu Lordan Zafranović, Dinko Tucaković i Nikola Vukčević.

Izvor: Blic online K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *