Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽORDŽ ORVEL KAO BLOGER

Veliki britanski novinar i književnik Erik Bler (1903-1950), poznat po književnom pseudonimu Džordž Orvel, proslavio se romanima „1984“ i „Životinjska farma“, ali su pored tih dela izuzetno cenjeni i njegovi eseji, kritike i recenzije, pisma i dnevnički zapisi. Upravo je te dnevničke zapise izdavačka kuća „The Orwell Prize“ odlučila da „osavremeni“ i današnjoj publici ponudi u obliku – bloga.

Dnevnik je Orvel vodio svakodnevno od 1938. do 1942, dok se u Maroku i Engleskoj oporavljao od rane zadobijene u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac u Internacionalnim brigadama, te dok je početkom rata radio za BBC-jev indijski servis. Dan za danom, tačno sedamdeset godina nakon što su napisani, njegovi dnevnički zapisi biće predstavljani publici na adresi http://orwelldiaries.wordpress.com počevši od 9. avgusta (prvog dana kad je počeo da vodi dnevnik).

Čitaoci na internetu videće Orvelova svakodnevna razmišljanja o situaciji u svetu, povezana s najobičnijim događajima poput onog koliko su tog dana kokoške snele jaja na njegovoj farmi.
Zakleti levičar koji se u Španiji duboko razočarao u staljinizam i pacifista koji je, suočen s Hitlerovim nacizmom, shvatio da i socijalista ponekad mora da bude patriota spreman za borbu, Orvel je uvek rušio stereotipe i pružao zanimljiva mišljenja o svemu o čemu je pisao, od uzgajanja cveća do Dikensovih romana.

Izvor: Blic on line K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *