Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RŠUMOVIĆU I RAIČEVIĆU URUČEN „BRANKO ĆOPIĆ“

BEOGRAD – U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) Ljubivoju Ršumoviću i Miodragu Raičeviću uručene su nagrade iz fonda Zadužbine Branka Ćopića Odeljenja jezika i književnosti SANU.

Ršumovićeva knjiga priča „Sunčanje na mesečini“, u izdanju Lagune, i Raičevićeva zbirka pesama „Dlan & lopata“, Kulturnog centra Novi Sad, bile su najbolje u prošloj godini po jednoglasnoj odluci Upravno odbora (UO) Zadužbine u kome su akademici Svetozar Koljević (predsednik), Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević i dopisni član Nada Milošević-Đorđević.

Koljević je predočio obrazloženje UO rekavši da su u Ršumovićevom izuzetno maštovitom ostvarenju motivi bajki dalekih zemalja i kultura jezički inventivno oblikovani. Ršumović ovom knjigom, kao i svojim celokupnim delom, nastavlja u savremenom obliku veliku tradiciju negdašnjeg Ćopićevog stvaralaštva za decu i odrasle, ocenio je Upravni odbor.

Za Raičeviću knjigu naveo je da u njoj pesnik opeva, često iz humorno-ironičnog ugla, dramu savremenog urbanog čoveka. U „Dlanu & lopati“, uz tonove bluza, smenjuju se čovekove socijalne i emotivne nedaće. To smenjivanje, uz mešanje deskriptivnog i kolokvijalnog, odlikuje se neposrednošću pesničkog obraćanja, ocenio je UO.

Parafrazirajući francuskog pisca Alana Boskea koji je rekao da pesma izmišlja svog pesnika, Ršumović je rekao da je njega izmislila pesma Branka Ćopića „Deda, unuk i petogodišnji plan“. Od kada je u četvrtom razredu osnovne škole sa ostalim đacima dobio zadatak da pripremi priredbu dramatizujući tu Ćopićevu pesmu počeo je stidljivo da piše pesmuljke, objasnio je popularni Ršum. Od tada ne prestaje da piše.

– Da nije bilo Branka rodio bih se punoletan, ko je u detinjstvu Branka imao za druga taj nikada nije ostario. Branko je imao moć da raste sa svojim čitaocima i taj dar nije izgubio ni kada se oprostio od ovog sveta. Retki su takvi pisci. Bio je ozbiljan kada se šalio. Kad se šalio to je uvek imalo smisla. Branko Ćopić još nema naslednika“, rekao je Raičević.

Izvor: e-novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *