Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA NAGRADA ZA ROMAN „DOKTOR ARON“

Vuk Drašković laureat „Gospođinog vira“

Književnu nagradu „Gospođin vir“ za 2009. godinu dobio je književnik Vuk Drašković za roman „Doktor Aron“. Ovo je, inače, prva književna nagrada koju je Vuk Drašković dobio za neki svoj roman. Nagradu dodeljuje „Edicija Braničevo – Centar za kulturu Požarevac“.

Žiri je radio u sastavu: Aleksandar Lukić, predsednik, pisac i urednik edicije „Braničevo“, i članovi Zoran M. Mandić i Milisav Milenković. Odluku o nagradi Aleksandra Lukić obrazložio je između ostalog rekavši i ovo:

„Ljudski je priznati da je Vuk Drašković napisao uverljiv i realan roman, izuzetno ubedljiv, a to je ono što se traži od pisca i za šta mu se mora skinuti kapa, roman koji se neće dopasti „dremljivim i ostrašćenim sovama“ u zemlji u kojoj živi, a koji su navikli na ugodnost laži (bez obzira na to ko su oni: novinari, kritičari, politički neistomišljenici, državni pesnici, inicijalima potpisani autori i urednici redakcijskih komentara, promašeni i jednoumni ljudi, razočarani sledbenici Vuka Draškovića i mnogi drugi). Roman „Doktor Aron“ će članovi žirija oficijelnih iliti nametačkih književnih nagrada u ovoj zemlji ignorisati, kako već i priliči jednom svetu koji je pisac kritikovao na najdelotvorniji način. „

Nagrada se sastoji od bronzane statuete „Gospođin vir“, rada akademskog slikara Dragiše Miloševća, i novčanog dela u iznosu od 100.000 dinara. „Gospođin vir“ će Draškoviću biti uručen u Svečanom salonu Grada Požarevca 19. marta.

Izvor: Danas M. Veljković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *