Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO MOMO KAPOR

MOMČILO MOMO KAPOR JE BIO UZOR SVIM GENERACIJAMA IZ DRUGE POLOVINE XX VEKA. NJEGOVA DELA NA ČUDESAN NAČIN OSLIKAVAJU ATMOSFERU TOG DOBA, KAKO IZ PROVINCIJSKIH DOMOVA,TAKO I U VELEGRADU. OPRAŠTAMO SE SA TUGOM SA JEDNIM OD POSLEDNJIH KNJIŽEVNIH GIGANATA POMENUTOG VREMENA.

SLAVA MU. SAUČEŠĆE PORODICI KAPOR.
Redakcija www.kul-tim.net

ODLAZAK JEDNOG OD NAJČITANIJIH SRPSKIH PISACA

Slikar, novinar, kolumnista i aforističar za sobom je ostavio romane „Foliranti“, „Provincijalac“, „Ada“, „Zoe’, „Una“, „Od sedam do tri“, „Knjiga žalbi“, „Zelena čoja Montenegra“, „Poslednji let za Sarajevo“, „Hronika izgubljenog grada“, „Beleške jedne Ane“…

BEOGRAD – U Beogradu, na Vojnomedicinskoj akademiji, danas je preminuo jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca, slikar i novinar Momčilo – Momo Kapor, potvrdila je njegova porodica.

Rođen je u Sarajevu 1937. godine, a odmah po završetku Drugog svetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd, u kome je, uz povremena izbivanja širom sveta, ostao do kraja života i bio njegov svojevrsni hroničar.

Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Od kako je 1975. godine objavio „Folirante“, napisao je veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova („Bademi s onu stranu smrti“, „Banket“, „Valter brani Sarajevo“, „Džoli džokej“, „Kraj vikenda“).

Romani „Una“ i „Knjiga žalbi“ doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Bavio se novinarstvom – pisao brojne kolumne, aforizme. Književni fenomen Mome Kapora obeležio je našu književnost poslednje tri decenije. Pisac, neobične neposrednosti i lakoće osvajao je pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti našeg vremena i njihovih protagonista.

Romani Foliranti“, „Provincijalac“, „Ada“, „Zoe“, „Una“, „Od sedam do tri“, „Knjiga žalbi“, „Zelena čoja Montenegra“, „Poslednji let za Sarajevo“, „Hronika izgubljenog grada“, „Beleške jedne Ane“, „Hej, nisam ti to pričala“, zbirke priča: „Lanjski snegovi“, „101 priča“, autobiografska proza „Uspomene jednog crtača“, knjige za decu „Sanja“ i „Lero-kralj leptira“, samo su neka od dela Moma Kapora koje smo voleli.

Ima dve kćeri, koje su krenule očevim stopama, jedna je muzički, a druga likovni umetnik.

Izvor: Glas javnosti Ag. – G. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *