Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RADMILA LAZIĆ LAUREAT NAGRADE „LAZA KOSTIĆ“

Salon knjiga u Novom Sadu

Novosadski sajam će od sutra biti „Ambijent u kojem diše umetnost“ jer će u 11 sati Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Srbije, otvoriti 16. salon knjiga i 15. međunarodnu izložbu umetnosti „Art expo“,kao i 19. izložbu nameštaja, dizajna i opreme za enterijere „Ambijenta“, saopšteno je juče na konferenciji za novinare.

Tom prilikom objavljeno je i koje nagrade će biti dodeljene na Salonu knjiga. Žiri za dodelu nagrada „Laza Kostić“, izdavački poduhvat i specijalne nagrade doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnju nagradu „Laza Kostić“ dodeli Radmili Lazić za knjigu „Magnolija nam cveta itd“ u izdanju Matičine biblioteke „Svetozar Marković“ iz Zaječara. Edicija „Velikani srpske književnosti“ – dvadeset knjiga Radovana Popovića u izdanju Službenog glasnika proglašena je za izdavački poduhvat, a specijalne nagrade Salona će pripasti i Zavodu za udžbenike iz Beograda i Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“ iz Zagreba za Sabrana dela Sime Matavulja, kao i izdavačkoj kući „Kairos“ iz Sremskih Karlovaca za ediciju „Stražilovo“.

Ruski pisac Vladimir Vojnovič, autor čuvene trilogije o vojniku Čonkinu, biće glavni gost ovogodišnjeg Salona i program „Portret“ u kojem će on učestvovati biće organizovan sutra od 17 sati na bini u hali Master. Na manifestaciji „Dani Laze Kostića“ koja se svake godine održava na Salonu knjiga biće predstavljeni i svi laureati književnih nagrada između dva salona: Zmajeve, Andrićeve, Vitalove, NIN-ove i nagrade „Stevan Sremac“, tako da će se sa publikom družiti Slobodan Zubanović, Mirko Demić, Slobodan Vladušić, Grozdana Olujić i Aleksandar Gatalica. Povodom jubileja Laze Kostića, njemu u čast besedu će govoriti književnik Milisav Savić, prošlogodišnji laureat.

Izložba „Joko – Lenon – Tito, jedna konceptualna akcija“ biće otvorena sutra u 12.30 u Kongresnom centru Master i time će početi „Art expo“ u okviru kojeg će biti dodeljena nagrada „Sava Šumanović“. Ulaznice za Novosadski sajam tokom ovih manifestacija su 150, za penzionere i decu do 12 godina 100 dinara, a bibliotekarima iz cele Srbije je putem vaučera obezbeđen besplatan ulaz.

Izvor: Danas G.Nonin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *