Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZATVORENA VRATA MUZEJA

Narodni muzej Beograd

Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Istorijski, Muzej grada Beograda ili gotovo svi značajniji muzeji u Beogradu su u fazi rekonstrukcije.

Gotovo svi najveći beogradski muzeji su u fazi rekonstrukcije, pa ovdašnja javnost, a ni strani turisti, nemaju priliku da vide naše bogato kulturno nasleđe. Dragoceni umetnički predmeti i dalje su u depoima.

Istorijski muzej Srbije je na korak do otvaranja vrata posetiocima. Posle pola veka dobio je svoju kuću na Trgu Nikole Pašića. Za sada se tu u depou, u 25 zbirki, čuva 35 hiljada predmeta. Dragoceni muzejski eksponati – slike, skulpture, oružje, nakit i još mnogo toga – spremno čekaju da se obezbedi novac, okončaju radovi, pa da zablistaju u stalnoj postavci.

„Prvi put od osnivanja, Istorijski muzej ušao je u svoj prostor, posle više od 50 godina“, kaže Ana Stolić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Muzej istorije Jugoslavije ima svoju kuću, ali u njoj nema stalnu postavku, već ima samo povremenih izložbi. U Kući cveća deo Titovih štafeta je stalno izložen – odabran je manji broj, a čuva se više od 22 hiljade saveznih i lokalnih.

Na otvaranje Muzeja grada Beograda čekaće se još dugo, jer zgrada koja im je dodeljena u Resavskoj ulici nije namenski građena za muzej, pa je adaptacija zahtevna, a i skupa.

Danica Jovović Prodanović, direktorka Muzeja grada Beograda, kaže da je najkraći mogući rok za završetak radova, i to ne svih faza, pet godina.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *