Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KABARE ZIJAHA SOKOLOVIĆA 1001. PUT

Popularni dramski umetnik Zijah Sokolović gostovaće 15. oktobra u pozorištu „Slavija“, gde će 151. put izvesti svoju čuvenu predstavu „Cabares Cabarei“, što će biti ukupno 1001. izvodjenje od premijere u Beču pre više od 18 godina.

U tom specifičnom kabareu na temu ljubavi i smrti Sokolović govori i igra sve moguće i to bez ikakvih specijalnih scenskih efekata.

Kritičari su ocenili da on „majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledenog užasa, poigrava se osećajima i mišljenjem publike“.

Predstava govori o dezorijentiranosti modernog čoveka koji je izgubio ideale i uopšte veru u njih, a nije u stanju da postane žilavi „mediokritet“ koji, sledeći samo goli nagon samoodržanja, uvek odnosi pobedu nad bilo kakvim duhovnim vrednostima i intelektom.

Tu veoma ozbiljnu problematiku Sokolović oblaže specifičnom vrstom crnog humora i uspeva da puna dva i po sata drži pažnju gledalaca.

Prvo izvodjenje bilo je na sceni Interkultteatra u glavnom gradu Austrije 28. januara 1993. godine, a jubilarno, hiljadito izvodjenje na festivalu u Hrvatskoj „Kastavsko kulturno leto“ 29. jula ove godine.

U pozorištu „Slavija“ ističu da su ponosni što je ova izuzetna predstava već celu deceniju deo i njihovog repertoara.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *