Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVEN MINI – KOLOSEUM U PREDRAĐU RIMA

Tim engleskih arheologa otkrio je ruševine „mini-Koloseuma“ – manje verzije monumentalne građevine podignute u centru Rima.

Temelji malog amfiteatra sagrađenog početkom trećeg veka, nađeni su 25 kilometara od Rima, u Ostiji, koja je nekada bila prometni lučki grad.

„Iskopavanja u Ostiji pokazala su da su arene pravljene u različitim veličinama i da su korišćene u razne svrhe, ne samo za borbe gladijatora po kojima je Koloseum bio poznat. Postoje brojni amfiteatri u rimskom svetu a ljudi pretpostavljaju da su služili isključivo za borbe gladijatora i zveri“, rekao je arheolog Sajmon Kej u telefonskom intervjuu.

Prema njegovim rečima, amfiteatri su služili i u druge svrhe, kao privatni teatri ili za administrativne poslove.

Otkriće je posebno iznenađujuće pošto je to jedini amfiteatar u Ostiji i jedan od retkih koji su smešteni u blizini luke. „Mini-Koloseum“ se nalazio unutar palate koju je sto godina ranije sagradio imperator Trajan. U administrativnom kompleksu živeo je zvaničnik zadužen za luku, a moguće je da su u njemu odsedali i imperatori kada su kretali na plovidbu ili se vraćali sa putovanja, dodao je arheolog.
Stručnjaci još ne znaju čemu je tačno služio mali amfiteatar dimenzija 42 metra sa 38 metara koji je, prema procenama, mogao da primi do 2.000 ljudi. Koloseum, sagrađen u prvom veku, primao je oko 50.000 gledalaca.

„To je veoma enigmatična građevina, koja nije trebalo da bude opažena iz daljine. Veoma je diskretna. Nismo sasvim sigurni šta se dešavalo u amfiteatru“, izjavio je arheolog.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *