Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Sve u znaku Mokranjca

Negotinski muzički festival obeležiće tradicionalno natpevavanje horova, Hristićevi „Rukohvati”, pesničke i filmske posvete Mokranjcu

Mokranjčevi daniNegotin – Tradicionalni 44.Mokranjčevi dani u Negotinu, od 11. do 16.septembra, trajaće ove godine dan duže od prošlogodišnjih i biće, više nego ikada, u znaku Mokranjca i njegovog dela. Počev od tradicionalnog natpevavanja horova, koje će ove godine prvi put ocenjivati međunarodni žiri iz pet zemalja koje će na njemu imati svoje horove. Mokranjčevim delom biće inspirisan i naručeni festivalski projekat Zorana Hristića „15 rukohvata po Stevanu”, kao i filmska muzika i govorenja pesnika i revije folklora, inače posvećene Dekadi Roma, i izložbe slika i revije džeza.

Direktor festivala Dragana Knežević kaže da će Negotin šest dana istinski živeti sa velikim kompozitorom na svakom koraku, a pečat takvoj koncepciji upravo usvojenog programa smotre daje njen selektor dr Branka Radović. Festivalom će, istovremeno, biti obeležena i tri jubileja srpske kulture: sto godina od rođenja Ljubice Marić (njena kamerna muzika biće izvedena 15. septembra), sto godina naše filmske muzike (inspirisane i Mokranjčevim delom) i 60 godina Jugoslovenske kinoteke (biće prikazan i prvi film o Mokranjcu iz 1951. godine).

Publika će videti i čuti 12 horova, 11 celovečernjih koncerata, šest pratećih programa pesnika i slikara i ukupno 1300 izvođača iz Srbije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Svoje posvete Mokranjcu, 15. septembra na gradskom trgu, imaće pesnici Matija Bećković, Dobrica Erić, Pero Zubac i Tomislav Mijović, a istog dana, povodom Dekade Roma, u režiji Vladimira Lazića, Pozorište na Terazijama izvešće mjuzikl „Cigani lete u nebo”. Romskoj dekadi biće posvećen i završni celovečernji koncert poslednjeg dana smotre. Izvešće ga poznati rumunski folklorni ansambl iz Transilvanije Romafest Gypsy Dance Theatre. Zanimljivo je da će se naši susedi Mađari predstaviti sa dva hora, a dva hora imaće i Hrvati. Prošlogodišnji pobednik natpevavanja, hor Rondo Histriae iz Hrvatske, imaće poslednjeg dana festivala svoj celovečernji koncert.

Hristićev naručeni projekat „15 rukohvata po Stevanu”, za koji se očekuje da će biti kruna festivala – čiji je generalni medijski pokrovitelj i ove godine list „Politika” – biće izveden premijerno 14. septembra. Istog dana biće otvorena izložba slika „Eho muzike” sa likovne kolonije u Vratni, kod Negotina, čiji je selektor ove godine bio Momčilo Moša Todorović, vlasnik beogradske galerije „Radionica duše”. A nesvakidašnji događaj biće i izložba slika Olje Ivanjicki, drugog festivalskog dana u Negotinu. Biće i dosta džeza sa obradom Mokranjčevih kompozicija, a posebni celovečernji koncert izvešće bend Vasila Hadžimanova koji će u Negotin dovesti i svoje goste.

S. Todorović – Politika

——————

Natpevavanje

U tradicionalnom natpevavanju horova u velikom negotinskom Domu kulture, prvog festivalskog dana, učestvovaće horovi: Mecsek (Mađarska), Ipavska (Slovenija), Jeka Primorja (Hrvatska), Canticum novum (Beograd) i Vardar (Makedonija). Dirigovaće Atila Kertes, Matjaž Šček, Darko Đekić, Stefan Zekić i Ilija Atanasov.

——————

Dečji hor u Mokranju

Zanimljiv koncert u crkvi Svete Trojice u negotinskom selu Mokranju, rodnom mestu Mokranjčevih predaka, imaće, 13. septembra, Dečji hor RTS (dirigent Snežana Despotović) izvodeći i kompozicije Ljubice Marić.

Istog dana u Mokranju će biti održan i tradicionalni sabor folklora pod nazivom „Niti tradicije”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *