Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Novi misteriozni svetovi

Novi roman Dena Brauna „Izgubljeni simbol“ na dan svetske premijere, 15. septembra, pojaviće se i u domaćim knjižarama „Mamut“.

Izgubljeni simbolJunak romana „Anđeli i demoni“ i „Da Vinčijev kod“, kriptolog Robert Langdon, vodiće čitaoce i kroz misteriozni svet ove knjige. Vreme za koje Langdon rešava zagonetke je dvanaest sati, ali o mestu odvijanja radnje još nema pouzdane informacije. Nagađanja su da to može biti Vašington, Velika Britanija, čak i Australija. Upravo ta vrsta neizvesnosti i karakteriše Dena Brauna kao autora. Zanimanje za kriptografiju, preplitanje istorijskog i fiktivnog, realnosti i imaginacije i prožimanje dela duhom trilera dovelo je ovog pisca na same vrhove bestseler-lista.

Braunov prvi roman „Digitalna tvrđava“, objavljen 1998. godine, bavi se problemima dekodiranja, i uzrocima koji nastaju otkrivanjem informacija dobijenih tim procesom. „Tačka prevare“, njegov roman iz 2001. godine, problematizuje odnose u državnim vrhovima, uvodeći zaveru kao okosnicu radnje dela. Za razliku od njih, romane „Anđeli i demoni“ i „Da Vinčijev kod“, osim protagoniste, povezuje i bliskost teme. U prvom romanu („Anđeli i demoni“, 2000), profesor Langdon se nalazi usred borbe legendarnog tajnog društva Iluminata sa Vatikanom, dok „Da Vinčijevog kod“ (2003) junaka dovodi u potragu za razrešenjem teorija o legendi o Svetom gralu – peharu tajne večere i ulozi Marije Magdalene u istoriji hrišćanstva.

Atmosfera koja osvetljava ili senči događaje, mnoštvo zavera i stavovi koje zastupa u svojim delima, pogotovu u „Da Vinčijevom kodu“, bacili su senku kontroverze na ime Dena Brauna. Međutim, optužbe za plagijatorstvo od strane Majkla Bejdženta i Ričarda Lia, autora dela „Sveta krv, sveti gral“ iz 1982. godine i nedvosmisleno negodovanje Vatikana nisu sprečile ovog pisca da pronađe put do čitalačke publike. Samo roman „Da Vinčijev kod“ prodat je u više od 81 milion primeraka, dok je za roman „Izgubljeni simbol“ najavljen inicijalni tiraž od 6.5 miliona. Ostaje samo pitanje hoće li i ova knjiga Dena Brauna doneti svet bogat zaverama, neočekivanim obrtima, kodovima i simbolima koji čekaju da budu protumačeni i time iznova zainteresovati čitaoce za svoje delo.


T. Đ. – Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *