Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „SIRMIJUM-KOMPLEKS CARSKE PALATE“

U Vizitorskom centru Carska palata predstavljena je monografija „Sirmijum – kompleks carske palate“, američkog profesora arheologije Majkla Vernera, čiji je cilj da na osnovu arheoloških nalazišta objasni istorijski kontekst ovog lokaliteta.

Profesor Verner je na promociji, pred mnogobrojnim gostima, istakao da ova knjiga nije naučni izveštaj, već je napisana tako da prenese tačne informacije o ovom lokalitetu, koji je od izuzetnog značaja za modernu Srbiju.

Autor je ukazao da se kroz ovu monografiju po prvi put široj javnosti predstavljaju rezultati arheoloških istraživanja Sirmijuma – kompleksa carske palate.

„Objavljivanjem ove publikacije, palata u Sremskoj Mitrovici smeštena je u kontekst svetskog rimskog nasleđa, ravnopravno sa šest carskih palata Rimskog carstva koje postoje na svetu“, istakao je Verner.

Autor knjige je najavio da je sledeći korak rekonstrukcija mozaika i njihovo predstavljanje javnosti.

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković ocenio da je ovo interesantna i zanimljiva knjiga koju je Verner napisao nakon višedecenijskog rada. Petković je napomenuo da se iz ove publikacije može mnogo naučiti o našoj istoriji, ali na jednostavan način, bez podataka koji su bitni samo stručnjacima.

Dvojezično srpsko-englesko izdanje, na više od 70 strana, sadrži najnovije rezultate istraživanja i obogaćeno je brojnim fotografijama i crtežima. Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine sa Carskom palatom. Lokalitet je otkriven prilikom priprema terena za izgradnju stambene zgrade.

Verner je profesor arheologije na državnom fakultetu u Albaniju, koji u svom delu sažima višedecenijska istraživanja na ovom lokalitetu. On je na ovu lokaciju prvi put došao 1967. godine kao postdiplomac na Stanford univerzitetu. Radio je i kao član međunarodne srpsko-američke arheološke ekipe u Sremskoj Mitrovici, kada su 1969. i 1970. godine otkrili rimski carski cirkus.

Izvor:RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *