Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TOP 20: NAJBOLJE GLEM-ROK PESME

Foto: wikipedia.org, AVRO

Engleski „Gardijan“ je objavio listu najboljih glem-rok pesama koju je sastavio poznati novinar Džon Sevidž, na kojoj su se uglavnom našla očekivana imena izvođača, ali je izbor pesama za neke možda bio iznenađenje.

Džon Sevidž je poznati pisac i novinar koji se obrazovao na Kembridžu, a skoro celokupnu prefesionalnu karijeru je posvetio proučavanju popularne kulture kroz poslove koje je obavljao kao radijski disk džokej, rok novinar, a možda je najpoznatiji po svojoj knjizi o grupi Sex Pistols „England’s Dreaming“.

Povod da napravi svoj izbor najboljih glam rok pesama za „Gardijan“ je njegova izložba u Liverpulu, a na listi su se našli Dejvid Bouvi, T-Rex, Elis Kuper, Suzi Kvatro, Roxy Music….

Prvih deset (1-10)

1. T-Rex – Hot Love (1971)

Ovo je bio treći uzastopni hit broj 1 za Marka Bolana, a njegov nastup u emisiji „Top of The Pops“ u srebrnim pantalonama i jakni ustoličio ga je na sam vrh glam rok zvezda toga doba.

2. Dejvid Bouvi – Queen Bitch (1971)

Pesma u kojoj gitara Mika Ronsona reže i prolazi kroz bilo koju prepreku i kojoj je Bouvi odao počast bendu Velvet Underground. U ovoj pesmi potpuno do izražaja dolazi njegov androgini izgled.

3. Elis Kuper – School’s Out (1972)

Ovaj hard rok bend je svoju tešku šminku kao deo njihovog scenskog nastupa nosio još 1969. godine, tako da je njihov ulazak kroz vrata zvezda glem-roka, sasvim prirodna stvar, a pesma „School’s out“ im je definitivno omogućila osvajanje tinejdžerske publike ostavši na na vrhu top liste čitave 3 sedmice za vreme letnjeg raspusta te godine.

4. Roxy Music – Virginia Plain (1972)

Sa prestilizovanim izgledom Brajana Ferija i sintisajzerskim ukrasima Brajana Ina, ova pesma je tog leta 1972. godine zvučala i izgledala kao da je stigla sa Marsa i ubrzo postala proglas novog doba.

5. Mott The Hoople – All the Young Dudes (1972)

Ova pesma je godinama pravila pravi haos u glavama slabije informisanih slušalaca, jer su mislili da je izvodi Dejvod Bouvi. Ništa čudno s obzirom da je Bouvi i napisao pesmu, a mnogi su se pitali zbog čega takav hit nije sačuvao za sebe, već ga je pklonio drugoj grupi. Vremenom je postala zaštitni znak glem-rok generacije sa jakom referencom na pesme sastava The Beatles i The Rolling Stones.

6. Lu Rid – Vicious (1972)

Još jedna Bouvijeva produkcija i još jedan veliki muzički povratak. Pesma se našla na Ridovom drugom solo albumu, a svoj pečat u pesmi ponovo je ostavio Bouvijev dugogodišnji saradnik, gitarista i producent Mik Ronson.

7.Dejvid Bouvi – The Jean Genie (1972)

U ovoj pesmi Bovi je posegao za starim zvukom iz šezdesetih godina ponovo sa Mikom Ronsonom na gitari, a zvečeći zvuk i burleskni ritmovi bili su odličan način za pridobijanje publike uz sjajne žive nastupe.

8. Slade – Cum On Feel the Noize (1973)

Ovo je bio njihov četvrti hit broj 1 za godinu i po dana, koji je gitaristu Dejva Hila podstakao da nosi još neobičniju odeću u televizijskoj emisiji Top of The Pops. Pesma nosi himnični refren i stihove „get wild, wild, wild“ koje su direktni poziv da se „otkači“. Svoj drugi život dobila je sredinom devedesetih godina prošlog veka kada su je obradili članovi grupe Oasis.

9. Roxy Music – Editions of You March (1973)

Pesma sa albuma „For Your Pleasure“ grupe Roxy Music na čijem se omotu nalazi Amanda Lir koji po kritičarima predstavlja njihov najkoherentniji album. Pesma u kojoj se čuju sirene i besmrtni stihovi „boys will be boys will be boyoyoys“.

10. Bonnie St Claire – Clap Your Hands and Stamp Your Feet (1973)

Sa svojim zaraznim ritmom i šarenim izgledom glem-rok je vrlo brzo stekao popularnost širom Evrope, što potvrđuje i ovaj holandski bend, čija pesma sadrži vokalne delove koji podsećaju na The Beach Boys, gitarske rifove Čaka Berija i zarazno pljeskanje.

11-20

11.T-Rex – 20th Century Boy (1973)

12. Iggy and the Stooges – Search and Destroy (1973)

13. New York Dolls – Trash (1973)

14. The Sweet – The Ballroom Blitz (1973)

15. Mud – Dyna-Mite (1973)

16. Suzi Kvatro – Devil Gate Drive (1974)

17. Sparks – This Town Ain’t Big Enough for Both of Us (1974)

18. Dejvid Bouvi – Rebel Rebel US version (1974)

19. Iron – Virgin Rebels Rule (1974)

20. Sweet – The Sixteens (1974)

Kao izgleda vaša lista najboljih glem-rok pesama svih vremena?

Izvor: B92/www.guardian.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *