Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NACIONALNA BAŠTINA NA JEDNOM MESTU

Zajedničkim trudom SANU, Matematičkog instituta i desetak drugih ustanova stvoren je Srbija forum – internet prezentacija u kojoj na jednom mestu mogu da se pronađu jedinstveni sadržaji srpske nacionalne baštine.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, predstavljen je Srbija forum – sistem adaptiran za potrebe srpske nacionalne baštine na internetu. Za njeno digitalno predstavljanje, desetak institucija od nacionalnog značaja stavilo je na raspolaganje svoj dragoceni materijal.

Matematički institut je, u saradnji sa ustanovama kulture i obrazovanja, kao i Tehničkim univerzitetom u Gracu, postavio sadržaj koji na internetu treba da reprezentuje Srbiju na najbolji način. Za samo godinu dana, urađeno je mnogo toga, kažu autori Srbija foruma.

Predsednik SANU akademik Nikola Hajdin kaže da su saradnici Matematičkog instituta i SANU izvršili adaptaciju i doradu sistema, što je nakon godinu dana razvoja, kako kaže, rezultiralo javnom dostupnom prezentacijom najznačajnije pisane baštine sa preko dva miliona stranica.

Doktor Zoran Ognjanović, koordinator razvoja sistema, navodi da mogu da se gledaju sadržaji iz biblioteke SANU ili iz arhiva Srbije.

„Možete recimo da vidite kako je izgledao prvi ustav Kneževine Srbije iz 19. veka, Miroslavljevo jevanđelje i još neke bisere naše kulture“, ističe Ognjanović.

Filološki fakultet do sada je digitalizovao 120.000 strana. Trenutno se radi na digitalizaciji Andrićeve rukopisne zaostavštine.

„Do sada je digitalizovano 120 000 strana koje se čuvaju u 82 registratorske kutije u SANU, među njima je i 50 Andrićevih beležaka i njegova prepiska i pojedini spisi koji su manje poznati našoj kulturnoj javnosti“, navodi profesorka Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta.

Državni sekretra ministartsva prosvete Radivoje Mitrović kaže da je ovaj projekat od izuzetnog značaja jer u sebi integriše i obrazovanje i nauku i kulturu, što je jedna od razvojnih šansi Srbije.

Kulturno nasleđe pretočeno u novu dimenziju može da ima i komercijalne efekte i da privuče veći broj turista u Srbiju.

Autori se nadaju da će uskoro, dodavanjem novih sadržaja, Srbija forum postati jedan od najvećih resursa digitalne baštine u Evropi.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *