Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FEST: REVIJA FILMOVA, A NE ZVEZDA

Scena iz filma Jadnici koji će premijerno biti prizan na FEST-u (Beta/AP)

O dobroj filmskoj godini, slavnim danima FEST-a i njegovoj budućnosti, o Kustendorfu, zvezdama i Oskarima u emisiji „Hoću da znam“ 1. februara govorili su predstavnici FEST-a Ivan Karl i Borislav Anđelić.

Selektor festivala Ivan Karl smatra da je prethodna filmska godina bila veoma dobra, ali da je i FEST festival koji je dovoljno vitalan da obezbedi dobre filmove.

„U tom moru raznih dešavanja tokom jedne godine FEST je uspeo da obezebedi ono najrelevantnije iz 2012. godine i ono što je sada najaktuelnije na tržištu“, tvrdi Karl.

Festival će otvoriti prošlogodišnji pobednik festivala u Kanu, nagrađivana drama „Ljubav“ Mihaela Hanekea.

„Prošla godina bila je ujednačena po kvalitetu filma, pa nije bilo apsolutnih šampiona. Ali ako jedan film treba da dobije tu titulu, onda je to ‘Ljubav‘. To je veoma emotivni naboj odnosa prema ljubavi u susret smrti“, smatra umetnički direktor festivala, filmski krtičar Borislav Anđelić dodajući da je reč o ostvarenju koje osim maestralne režije objedinjuje i maestralne glumce.

On je preporučio i program filmova iz Južne Amerike, čija je kinematografije ove godine na FEST-u zastupljena kroz program zemlje u fokusu, zatim švedski film „Kol gerla“, novo delo legendarnog Bertolučija „Ja i ti“…

Poredeći Kustendorf, koji su ove godine obeležila brojna zvučna imena, sa FEST-om koji u tom pogledu zaostaje, Karl i Anđelić pohvalili su napore Emira Kusturice.

„To je manifestacija okrenuta ka mladima, što je opet drugačiji stimulans. Pošto je to i ne komercijalna manifestacija, ima sve pozitivne predznake“, navodi Anđelić napominjući da bi za sva ta gostovanja FEST morao da izdvoji značajna sredstva. Osim toga, FEST ima i dodatne probleme, s obzirom na to da se poklapa sa dodelom najprestižnijih filmskih nagrada.

„S jedne strane, što je naša prednost, jeste da u vreme trke za Oskara naša publika u sali može da vidi sve te filmove i donese svoj lični sud. Ali to je i hendikep, jer sva renomirana imena iz sveta filma sklona su da se u to vreme pojave na dodeli Oskara“, smatra on.

Podsećajući se slavnih dana FEST-a, kada su na tu filmsku reviju dolazila najčuvenija imena svetske kinematografije, Karl objašnjava da je za to bila zahvalna značajna uloga Jugoslavije u svetu kao i veće filmsko tržište.

„Naravno da je tada studijima bilo zanimjivo naše tržište. Oni šalju glumce tamo gde ima para, a Jugoslavija je imala i politički položaj ali i jedino otvoreno i veliko tržište u ovom deliu Evrope“, zaključuje on.
Scena iz filma Jadnici koji će premijerno biti prizan na FEST-u (Beta/AP)
Scena iz filma Jadnici koji će premijerno biti prizan na FEST-u (Beta/AP)

Čast da svečano otvorio festival ove godine pripala je američkom glumcu Majklu Medsenu, koji je najpoznatiji po saradnji sa Kventinom Tarantinom. Karl najavljuje da će biti mnogo filmskih gostiju iz regiona, a očekuje se i još jedan značajan gost.

„Trebalo bi da dođe i Albert Majer, poreklom Srbin koji je krajem četrdesetih godina prošlog veka emigrirao iz Jugoslavije. Malo ljudi zna da je to čovek koji je usavršio filmsku kameru u Holivudu, četiri puta nagrađen Oskarom“, kazao je Karl najavljujući dokumentarac o njemu koji će biti prikazan na FEST-u.

Kako je ovo poslednji FEST u okviru kojeg će biti prikazivani filmovi sa filmske trake od 35mm, biće organizovan i okrugli sto posvećen prelasku na digitalnu tehnologiju.

Ulaznice za FEST po ceni od 200 do 350 dinara biće u prodaji od petka, 1. februara, na blagajnama dvorana Sava centra, Doma omladine, Dvorane kulturnog centra i bioskopa Fontana. Od 1. do 7. februara važi popust od deset posto na komplet karata.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *