Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVA KNJIGA JOVANA ĆIRILOVA

Teatrolog Jovan Ćirilov objavio je knjigu „Svi moji savremenici“, u kojoj govori o umetnicima i drugim javnim ličnostima s kojima je sarađivao i razgovarao tokom više od pola veka pozorišne karijere i intelektualnog angažmana.

Knjigu Jovana Ćirilova objavila je beogradska izdavačka kuća „Laguna“.

„Portrete iz ove knjige biralo je vreme. Gotovo sve portrete prate i fotografije, jer imam strast da zabeležim sve što se dešava“, rekao je Jovan Ćirilov na promociji.

Knjiga „Svi moji savremenici“ predstavlja zbirku više od 300 portreta ličnosti iz sveta pozorišta, filma, književnosti, politike i slikarstva kao što su Ivo Andrić, Josip Broz Tito, Ježi Grotovski, Robert Vilson, Peter Handke, Nurija Espert, Dušan Makavejev, Nevenka Urbanova i drugi.

„Nisam krio slabosti niti vrline svojih savremenika, ali nisam bio ni indiskretan i zajedljiv savremenik“, naveo je Ćirilov.

Jovan Ćirilov rođen je 1931. u Kikindi. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. Iste godine dobio je i angažman u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) kao asistent režije i dramaturg. 1985. godine imenovan je za upravnika JDP-a, gde je ostao do penzionisanja 1999.

Od osnivanja Beogradskog internacinalnog teatarskog festivala (BITEF) 1967. godine do danas umetnički je direktor i selektor tog festivala.

Napisao je nekoliko zbirki pesama i romana i priredio više dramskih antologija. Autor je i „Rečnika novih reči“ (1982), „Novog rečnika novih reči“ (1991) i „Srpsko-hrvatskog rečnika varijanata/inačica“ (1989).

Izvor:B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *