Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRAST, OPSESIJA I TOLSTOJEVE PRIČE

Premijera predstave „Misis Tolstoj“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta Beograd, 4. juna (20.30) je premijera predstave „Misis Tolstoj“ Sergeja Kokovkina u režiji Radoslava Milenkovića, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u tom teatru.

Odnosi čuvenog pisca Lava Tolstoja i njegove žene Sonje, sudeći po autobiografskim beleškama, studijama, biografijama, bili su vrlo uzbudljivi. Ta uzbudljivost prepletena sa literaturom i drugim upečatljivim, zanimljivim fenomenima i stvarima su i u osnovi ove predstave u kojoj uloge tumače Tanasije Uzunović, Nada Blam, Dragan Nikolić, Nebojša Kundačina, Mihajlo Lađevac i drugi.

Ovo je prva režija Radoslava Milenkovića u Narodnom pozorištu Beograd, a govoreći o liku Tolstoja i predstavi, naveo je: „Moja zamisao je da Tolstoj o sebi uopšte ne misli da je genije. Naprotiv, u trenutku u kojem ga zatičemo u drami, on je sav sazdan od krhotina sumnji“.

Kostimograf je Olga Mrđenović, scenograf Boris Maksimović, a dramaturg Ivana Dimić, doskorašnji direktor drame tog pozorišta. Naime, kada je na konferenciji za novinare postavljeno pitanje da li je dramaturg Ivana Dimić i dalje direktor Drame, prisutnima je kratko i bez objašnjenja rečeno da ona to više nije.

Kasnije, izlazeći iz pozorišta, novinari su u neformalnom razgovoru pomenuli da je pre mesec, dva ostavku dao i Konstantin Kostjukov, direktor Baleta, i pokušali da pobroje direktore Drama od kojih su svi na funkciji bivali oko godinu dana, a potom bili smenijvani ili davali ostavke. Pre Ivane Dimić, bila je to Tanja Mandić Rigonat, a pre nje, reditelj Kokan Mladenović.

Izvor: Blic Online T. Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *