Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

2012 – PO JUTRU SE DAN POZNAJE

Početak godine obeležiće prvenac gangsterske Nancy Sinatre i stare ideje Leonarda Cohena. Malo li je?

Kada je reč o muzičkim izdanjima, pregled prvih meseci 2012. godine napravili su Neil McCormick i Ivan Hewett, urednici britanskog lista „Daily Telegraph“. Tako će, prema njihovom mišljenju, prvi mesec proći u znaku jedne debitantkinje i jednog veterana. Interesantno je da su oboje svoje albume najavili za isti dan, i to baš poslednji dan u januaru.

Naime, 31. decembra novi album pod nazivom „Old Ideas“ objaviće Leonard Cohen a svoj prvenac predstaviće i mlada Lana Del Rey, „gangsterska Nancy Sinatra“ čiji je album „Born to Die“ jedan od najočekivanijih ove godine.

Drugi mesec godine obeležiće još još jedan debi album. Reč je o neobičnoj muzici koju stvara Michael Kiwanuka, a koju opisuju kao sudar afro soula i sedamdesetih. On je jedan od tri debitanta koja će obeležiti narednu godinu, prema mišljenju britanskih kritičara.

Nicki Minaj će objaviti novi-stari album „Pink Friday: Roman Reloaded“ koji će svetlost dana ugledati takođe u februaru. Kraj meseca rezervisala je i Sinead O’ Connor koja izdaje album „How About I Be Me (And You Be You)“. Prema rečima sveža udate-razvedene pevačice, ovo će biti njen najbolji album u poslednje dve decenije.

Poslednji dani februara kriju još neke favorite, među kojima se ističe francuski dvojac „Air“. Album „Le Voyage Dans La Lune“ zapravo je njihovo čitanje muzike za isotimeni filmski klasik iz 1902. godine.

Svoja predviđanja za početak 2012. godine McCormick i Hewett završavaju najavom jedanaestog solo albuma Paula Wellera, koji bi trebalo da bude objavljen 26. marta. Za sada se zna da će na albumu gostovati Noel Gallagher i Graham Coxon.

Godinu koja sledi obeležiće i brojna ujedinjenja bendova. Najveću pažnju svakako privlači bend „The Stone Roses“ koji je najavio seriju koncerta, uključujući nastup na mađarskom festivalu Sziget. Zajedničkim snagama obradovaće nas i „Black Sabbath“ koji će u okviru svoje turneje nastupiti u Beogradskoj areni.

Kojoj muzičkoj avanturi se Vi najviše radujete u 2012. godini?

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *