Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DŽEKI KENEDI / MEDEJA“ U BITEF TEATRU


PREMIJERA

Pozorišna predstava „Džeki Kenedi / Medeja“, po tekstovima Elfride Jelinek i Ivane Sajko, u režiji Bojana Djordjeva biće premijerno izvedena sutra uveče u Bitef teatru, najavila je direktorka tog pozorišta Jelena Kajgo.

„Predstava sledi pravac Bitef teatra za ovu sezonu. Uz plesne projekte u okviru programa ‘Bitef u pokretu’, to su eksperimentalne predstave na provokativne teme“, rekla je Kajgo na konferenciji za novinare.

Djordjev je istakao da je koncept nove predstave, s podnaslovom „Male tajne velikih figura mizoginije“, kreiran u saradnji sa grupom „Teorija koja hoda“, a zasnovan je na „kratkom spoju“ dva arhetipska teksta o ženi u današnjem društvu.

Prvi je drama „Smrt i Devojka IV – Jackie“ austrijske nobelovke, feministkinje i komunistkinje Elfride Jelinek, a drugi „Arhetip Medeja“ – monolog za ženu koja ponekad govori“ Ivane Sajko, jedne od najradikalnijih hrvatskih dramskih spisateljica.

Tematski okvir je odnos žene i moći, a u sadržaju se prepliću monolozi dve tako različite figure kao što su ličnost iz istorije, ali i pop kulture Žaklina Kenedi Onazis i mitološki i književni lik Medeje.

Oba teksta su feministička, ali na različite načine – idu od krajnjeg prihvatanja poželjnog ženskog ponašanja do odbijanja bilo koje ponudjene ženske uloge.

U predstavi igraju Sena Djorović, Nataša Marković, Snežana Milojević i Andjelika Simić.

Dramaturg je Ana Vujanović, scenograf Siniša Ilić, kostimograf Maja Mirković, a scenski pokret je kreirao Čarni Djerić.

Vujanovićeva je izjavila da predstava preispituje poziciju žene u društvu i olako prihvatanje represije kojom se osoba postavlja u odredjenu ulogu. „Problem je što lako pristajemo da glumimo zadatu ulogu u životu“, rekla je ona.

Bitef teatar od 28. decembra do 15. janaura neće raditi za publiku, zbog praznika, ali su već započete pripreme za sledeću predstavu – plesni projekat „Mirisi cimeta“ u koreografiji gosta iz Izraela Gaja Vajzmana. Premijera je u planu za „rodjendan“ ovog pozorišta 3. marta.

S- MEDIA/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *