Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SIMPOZIJUM O ZMAJU

NOVI SAD – Društvo književnika Vojvodine (DKV) organizuje simpozijum o Jovanu Jovanoviću Zmaju (1833 – 1904 ) koji će se održati 12. jula u Pozorištu mladih.

Ovo je treći simpozijum koji organizuje DKV u okviru novih čitanja srpskih romantičarskih pesnika. Sa prethodna dva skupa objavljeni su izuzetno relevantni književno-kritički zbornici o Lazi Kostiću i Đuri Jakšiću.

Simpozijum o Zmaju baviće se različitim aspektima bogatog dela ovog pisca, podrazumevajući novije književno-kritičke pristupe, od poezije, satire, književnosti za decu, emacipatorske uloge pesnika, političkih ideja i odnosa prema istorije, odnosa kritike njegovog doba prema njemu, bolesti kao determinante koja konstruiše karakter umetnosti, tj. književnosti i dr.

Zmaj je pisao o mnogim temama i u mnogim stihovnim i pesničkim obrascima; „po njegovim pesmama može se najbolje razumeti duhovni život srpskog naroda od 1850 do 1900″.

U tim pesmama, rodoljubivim, programskim, didaktičnim i satiričnim, Zmaj je zastupao i tematizovao mnoge događaje i vrednosti koje su odlikovale društveni i politički život Srba. On je jedan od bitnih pesnika sa kritičkom svešću o društvenim vrednostima srpskog društva. Stekao je glas najpopularnijeg srpskog pesnika.

Na simpozijumu će učestvovati : dr Dragan Prole, dr Nikola Strajnić, dr Damir Smiljanić, dr Miroslav Egerić, dr Milan Micić, dr Bojan Jovanović, dr Gorana Raičević, dr Milivoje Nenin, mr Zorica Hadžić, dr Zoran Đerić, dr Jovan Ljuštanović, dr Bogdan Kosanović, mr Sanja Paripović, Jelena Stanojev, mr Mihailo Olejnikov.

Simpozijum vodi Jovan Zivlak a prilozi će biti objavljeni u posebnom zborniku, u ediciji Zlatna greda. Pokrovitelj skupa je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *