Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVI RED ENGLESKIH VITEZOVA

Kenet Brana (Foto: Beta)

Britanski glumac i reditelj Kenet Brana proglašen je za viteza dok je njegova koleginica, oskarovka Kejt Vinslet nagrađena ordenom Komandanta reda britanskog carstva (CBE) koje im je dodelila kraljica Elizabeta povodom proslave svog rođendana.

Kako prenose britanski mediji, pevač grupe „Take That“ Geri Barlou takođe je odlikovan kao i dizajnerka Sara Barton koja je osmislila venčanicu vojvotkinje od Kembridža.

Ser Kenet Brana, 51, rekao je BiBiSiju da je „počastvovan, uzbuđen i neverovatno srećan“ što mu je dodeljena titula viteza.

Brana je poznat po svojim adaptacijama komada Vilijama Šekspira, ali i ulogom profesora Gilderoja Lokharta u filmovima o Hariju Poteru.

Kejt Vinslet, 36, koja je Oskara dobila za ulogu u filmu „Čitač“ iz 2009. godine rekla je da je „iznenađena i počastvovana“ odrenom.

„Zbog ovoga sam ponosna što sam Britanka“, rekla je ona.

Kraljica počasti dodeljuje dva puta godišnje – na Novu godinu i svoj rođendan. Izabranike biraju komiteti na osnovu nominacija vlade i javnosti. Većinu počasti uglavnom dobijaju ljudi koji nisu u žiži javnosti, mahom zaposleni u industriji ili građevinskom sektoru, ali se povremeno pojavi i neko poznato lice.

Izvor:: B 92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *