Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRUGA ZLATNA PALMA ZA HANEKEA

Kan – Mišljenje kritike se ove godine poklopilo sa odlukom žirija 65. Kanskog filmskog festivala. Iako je spisak potencijalnih favorita bio poduži, skori svi su na svoje liste stavljali Austrijanca Mihaela Hanekea i Rumuna Kristijana Munđiua. Na kraju, Haneke je sa svojim delom „Ljubav“ – bolnom dramom o ljubavi koja se suočava sa smrtnošću, u životu dvoje ostarelih profesora muzike čiji brak ugrožava demencija, dobio Zlatnu palmu za najbolji film – to mu je drugi trijumf, pošto je 2009. bio najbolji sa „Belom trakom“.

Haneke je sada u društvo sa Frensisom Fordom Kopolom, Bile Ogastom, Emirom Kusturicom, Šohei Imamurom i braćom Žan-Pjer i Lik Dardenom, koji su, takođe, imali po dva trijumfa u Kanu.

Nani Moreti, koji je predsedavao žirijem ovogodišnjeg festivala u Kanu, izjavio je da su se i on i kolege zaljubili u Hanekeov film „Amour“ i da nije bilo sumnje da će jednoglasno odneti prestižnu Zlanu palmu.

Priča o Velikom bratu, koja je bila tema „Rijalitija“ Italijana Matea Garonea obezbedila je Gran pri festivala, dok je najbolji reditelj Meksikanac Karlos Rejgadas za filozofsko-metafizičko ostvarenje „Posle senke, svetlost“, koje nije oduševilo kritiku. Specijalna nagrada žirija pripala je britanskom reditelju Kenu Louču za „Anđeoski deo“, a priznanje za najbolji scenario dobio je Munđiju za „Iza brda“. Njegove glumice Kosmina Stratan i Kristina Lutur su podelile prvo mesto u trci za titulu najbolje glumice, dok je u muškoj konkurenciji najubedljiviji bio Danac Mads Mikelsen za film „Love“.

Najbolji debitantski film je „Zveri južnjačke divljine“ Bena Cajtlina iz SAD, a u kratkom metru pobedu je odneo turski „Tišina“ Rezlana Jesilbasa. FIPRESCI nagrada je pripala ukrajinskoj ratnoj drami „U magli“ Sergeja Loznice.

Nagradu koja se tokom festivala u Kanu dodeljuje za najbolji dugometražni film na temu homoseksualnosti dobio je kanadski reditelj Gzavije Dolan za film „Lorens u svakom slučaju „, dok je najbolji kratkometražni film u istoj kategoriji „Ovo nije film za kauboje“ Benžamina Pernata.

Izvor: Danas V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *