Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OPERA „NORMA“ NA VELIKOM PLATNU

Snimak čuvene Belinijeve opere „Norma“ u izvođenju ansambla bolonjskog Teatra komunale biće prikazan u beogradskom bioskopu Cineplexx 4. aprila u 19 časova.

Opera „Norma“ je druga po redu u operskoj predsezoni bioskopa Cineplexx, koju je nedavno otvorila Verdijeva „Travijata“.

Ovu Belinijevu operu, koja na našim operskim scenama nije izvođena više od tri decenije, gledaoci će sada imati priliku da pogledaju na velikom platnu u bioskopu Cineplexx.

Belini je operu o galskoj sveštenici Normi iskomponovao sa svega 30 godina, a opera se danas smatra vrhunskim dostignućem „bel canto“ tradicije, pa je normalno da Normu mora da peva sopran izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju. Ariju iz opre „Casta diva“, Norminu nežnu i zanosnu molitvu boginji Irminsul je svojevremeno izvodila operska legenda Marija Kalas, a danas je peva Danijela Desi.

U operskoj predsezoni bioskopa ljubitelje ovog žanra očekuje još kvalitetnih operskih naslova: u aprilu će biti prikazana „Toska“, izvedena na sceni minhenskog Narodnog pozorišta, u maju „Ana Bolen“ iz Bečke opere, u junu „Aida“ u izvođenju ansambla milanske Skale i u julu „Nabuko“, koja se jednom godišnje izvodi na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji. U bioskopu Cineplexx u septembru počinje operska i baletska sezona, kada će se direktno prenositi predstave iz njujorškog Metropolitena, moskovskog Boljšog teatra i Milanske Skale.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *