Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

МУЗИЧКА ФАНТАЗИЈА

Ханд (рука), јe релативно нови инструмент. До сада је направљено три хиљаде комада у целом свету, али има мало људи који знају да свирају на њему. Има их двоје, како сазнајемо од госпођице, који су прави свирачи на овом инструменту. Она још увек учи. Слушамо музичку фантазију. Каролин је из Немачке, из једног малог градића крај Берлина. Каролин Вулица, има 23 године. Завршила је Универзитет креативне терапије.

Ханд, на коме она свира, направили су Sabina Šera i Felix Runa, 21. априла 2008. године.
Први овакав инструмент направљен је 2001. године.
Ове године су престали да праве ханд. Ово је један од последњих инструмента, на коме она свира. Два месеца свира на њему.
Ово је један од првих инструмената на коме можете да свирате са интуицијом – вели Каролин.
– Једино, фантазија је отворена и ви практично …

Наша саговорница је арт тераписта.Ова врста музике је добра, за душевну терапију.
Први пут је у Србији.Свиђа јој се наша земља, а одушевљена је природом. За седам дана боравка у Србији ,научила је на српском да изговори: молим,хвала, ја, ми, ја волим …
До сада је наступала на фестивалу у Немачкој, а из Зајечара иде у Букурешт (Румунија), у Молдавију, Истанбул, Израел, Сирију …

Ради у Јужној Африци са децом, која имају трауме, а потичу из сиромашних породица, са ниским страндардом. И она никада ништа није зарадила на томе. Зарађује свирајући и од тога живи.
Жели да оснује установу из које би тераписти попут ње, могли да иду широм света. Да помогне људима, који имају трауме, а њих данас има пуно и да направи конекцију међу њима, путем интернета.

За ово музицирање треба бити осетљив на додир – каже Дејан Делијевић из Горњана, поред Бора.- Оригиналан инструмент, заинтригирало ме. Зато сам и стао да поразговарам са овом девојком. Живим у Италији 17 година. Слушам етно музику, рок, поп, али ова музика смирује.

Фото: Војислав Петковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *