Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZVUCI ITALIJE U FILHARMONIJI

Dirigent Đankarlo de Lorenco na probi sa Filharmonijom

Zvucima italijanskih klasičnih i popularnih filmskih tema u petak, 2. marta, Beogradska filharmonija zatvara ovogodišnji Popularni ciklus.

Uz dirigenta Đankarla de Lorenca, ovaj koncert kompletno donosi zvuke Italije – na programu su dela Rosinija, Paganinija i Nina Rote. Solista je ruski violinski virtuoz Sergej Krilov, koji će svirati Paganinijev Peti koncert za violinu i orkestar, jedno od najzahtevnijih dela ikada napisanih za ovaj instrument.

Sergej Krilov je u karijeri nastupao sa mnogim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Engleski kamerni orkestar, filharmonije Sankt Peterburga, Kopenhagena, Češke i drugima. Sarađivao je sa dirigentima među kojima su Valerij Gergijev, Vladimir Aškenazi, Mihail Pletnjov, Jurij Bašmet, i drugi. Njegova diskografija, pored nedavno objavljena Paganinijeva 24 kapriča, obuhvata i brojne snimke za izdavačku kuću EMI. Svira na Stradivarijevoj violini iz 1734. godine.

Dirigent Đankarlo de Lorenco zadovoljan je tokom pripreme koncerta i kaže da je za dobar koncert najvažnije da iz dana u dan postoji veliki napredak i sve bolja međusobna komunikacija. „Veoma je važan put koji se pređe od početka saradnje do samog koncerta, a ovaj orkestar je dobar, mlad i savladao je težak program koji pripremamo za petak.

Za de Lorenca je svako delo zahtevno na svoj način – „Rosini je transparentan i tehnički kompleksan, u Paganiniju je teško pratiti solistu koji je sve vreme slobodan i nezavisan, a Rotina muzika je posebna priča – impozantan je volumen zvuka koji treba postići.“ Nino Rota je najveći deo svog života posvetio filmskoj muzici. Najširoj publici je poznat kao pisac muzike kultno ostvarenje „Kum“. Uspešno je sarađivao sa nekim od najvećih reditelja proteklog veka, kao što su Felini, Viskonti i Kopola.

Orkestar BGF će izvoditi muziku iz filma „Ulica“, koji je 1954. godine nagrađen Oskarom. Sledeće nedelje sa orkestrom nastupa Aleksandar Rahbari, stalni gostujući dirigent BGF, a na programu je koncert iz Monografskog ciklusa, posvećen Čajkovskom.

izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *