Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IMPRESIVAN IZBOR FILMOVA U TAKMIČARSKOM DELU FEST-a

BEOGRAD, – Filmski kritičar Filip Bergson izjavio je danas da je impresioniran izborom filmova u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg FEST-a, jer do sada nije video nijedno od tih ostvarenja.

„To je neobično, jer se na festivalima obično mogu videti takozvani ‘putujući’ filmovi koji učestvuju na svim mogućim filmskim smotrama. To je dobro za gledaoce, ali je za novinare i reditelje dosadno da stalno gledaju iste filmove“, rekao je Bergson na konferenciji za novinare.

Bergson koji je i član žirija koji će izabrati najbolji film u takmičarskom programu FEST-a „Evropa van Evrope“, rekao je da FEST ima dobru reputaciju i da je za reditelje izuzetna čast da se njihovi filmovi prikazuju u sali u kojoj sedi 3.000 do 4.000 gledalaca.

Član žirija reditelj Darko Bajić rekao je da je radoznao da vidi filmove različitih kinematografija koje učestvuju u takmičarskom programu FEST-a i gde se, u poredjenju sa njima, nalazi srpska kinematografija.

Član žirija FEST-a filmski novinar iz Češke Radovan Holub rekao je da u češkoj postoji praznina po pitanju poznavanja bivše jugoslovenske i srpske kinematografije i da bi se trebalo boriti da njene vrednosti budu vidljivije.

U takmičarskom programu FEST-a učestvuje sedam filmova izraelski „Restaurator“, hrvatski „Fleke“, albanski „Maja“, ruski „Beduin“, tursko-francusko-nemačka koprodukcija „Budućnost je večna“, gruzijski „Bela so“ i „Lokalni vampir“ iz Crne Gore.

Pobednik takmičarskog programa biće proglašen na konferenciji za novinare u nedelju 4. marta u podne.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *