Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„GLUMAC“ JE NAJBOLJI FILM

Na 84. dodeli Oskara dva filma sa najviše trofeja

Los Anđeles – Na 84. dodeli Oskara nije bilo većih iznenađenja. Sa po pet statueta završili su sezonu dodele nagrada „Glumac“ i „Hugo“ koji su i ušli u završnu trku sa najviše nominacija. Doduše, „Hugo“ je dominirao u tehničkim kategorijama, a imao je 11 nominacija, jednu više od „Glumca“. Uz ova dva filma, o kojima će se najviše i pričati, ostaće upamćen i treći trijumf Meril Strip, u kategoriji najbolje glumice, što je za neke bilo iznenađenje – pošto su očekivali pobedu Viole Dejvis („Služavke“).

Ipak, najmanje iznenađenje je predstavljao pobednik u kategoriji filma na stranom jeziku – iranski „Razvod“ koji je suvereno dominirao u skoro svim ranijim nagradama. Ukupno su dodeljena 24 Oskara, uz pet ranije najavljenih priznanja koje, takođe, dodeljuje Akademija filmskih nauka i umetnosti.

Holivud je pokazao da voli svoju istoriju, pošto je to zapravo tema crno-belog i nemog „Glumca“. Ovo je prvi put, posle 1927. godine na inauguralnim dodelama trofeja kada je trijumfovalo ostvarenje „Krila“, da nemi film dobija zlatnu statuetu.

„Ja sam sada najsrećniji reditelj na svetu. Hvala vam zbog toga“, rekao je reditelj „Umetnika“ Mišel Azanavisijus, koji je u svom delu ispričao romantičnu storiju o zvezdi koja tamni kako filmovi sa zvukom istiskuju neme filmove. A svoje oduševljenje nije krio ni Žan Dužardin, koji je dobio priznanje kao najbolji glumac, pa je uskliknuo „Volim ovu zemlju“, pre nego što se zahvalio glasačima, tvorcima filma, svojoj supruzi a Daglasa Ferbanksa, glumca iz ere nemog filma, nazvao svojom inspiracijom. „Smeštno je to što je 1929. godine Daglas Ferbanks bio domaćin prve ceremonije dodele Oskara. Koštala je pet dolara i trajala 15 minuta. Vremena su se promenila“, zaključio je glumac.

Meril Strip je osvojila svog trećeg Oskara za rolu britanske premijerke Margaret Tačer u „Čeličnoj Ledi“. Ona je prethodna dva Oskara dobila 1980. (sporedna uloga u „Krameru protiv Kramera“) i 1983. (glavna ženska uloga u „Sofijinom izboru“). I dok je ona apsolutna rekorderka sa 17 nominacija, ipak još nije uspela da nadmaši legendarnu Ketrin Hepbern koja ima četiri Oskara, i to sva četiri u kategoriji glavne ženske uloge. Da za Meril Strip ima vremena pokazuje i veteran Kristofer Plamer koji je, u 82. godini života, dobio statuetu za sporednu ulogu u „Početnicima“ i tako postao najstariji laureat.

„Kada sam čula svoje ime, prosto sam pomislila da Amerika kaže – Oh, zašto ponovo ona“, prokomentarisala je kroz šalu svoj trijumf Meril Strip.

Ti si samo dve godine stariji od mene. Gde si se krio celog mog života“, tepao je svojoj zlatnoj statueti 82-godišnji Plamer, koji je osvojio svog prvog Oskara.

Porodična drama „Potomci“ dobila je samo Oskara za adaptirani scenario, iako je važila za jednog od ozbiljnijih favorita, a među onima koji su i ovoga puta ostali bez Oskara je film „Hari Poter i relikvije smrti, drugi deo“, osmi deo filmskog serijala koji je zaradio preko sedam milijardi dolara u bioskopima, ali nema niti jednu zlatnu statuetu.

Izvor: Danas V.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *