Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

АЛЕКСИЋУ НАГРАДА „МЕША СЕЛИМОВИЋ“

БЕОГРАД – Дејан Алексић добитник је награде „Меша Селимовић“ за 2011. годину, за књигу песама „Једино ветар“ у издању куће „Имам идеју“.

Драган Богутовић из „Вечерњих новости“, које су јуче награду „Меша Селимовић“ доделиле 24. пут, рекао је да је од 48 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара у великом жирију за Алексићеву књигу гласало 23.

Награда се састоји од плакете – рељефа са ликом Меше Селимовића, повеље и новчаног износа, а лауреату ће бити уручена на свечаности крајем фебруара у Народном позоришту у Београду.

Краљевачки аутор Дејан Алексић истакао је да осећа посебну част и задовољство што му је додељено то гласовито признање.

– Убрајам себе међу оне књижевне ствараоце који би били неискрени када би рекли да им вест о приспећу овакве књижевне награде не значи ништа посебно. Не зато што не верујем да формална признања могу утицати на сам стваралачки развој аутора, већ зато што такав вид јавног вредновања обезбеђује нешто шири простор за читалачку рецензију – нагласио је Алексић.

Он је оценио да су књиге песама најмање интересантне данашњим читаоцима, и да је зато књижевно признање, какво представља награда „Меша Селимовић“, велика корист за награђену књигу и њеног аутора.

Алексић је образложио да осећа посебну част и задовољство што му ово престижно признање долази у добу када га, у контексту књижевног начина мерења времена, још сматрају за припадника млађе генерације.

Награду „Меша Селимовић“ до сада је добило 26 писаца, рачунајући и новог лауреата, јер је у два маха ово признање подељено на равне части.

Избор: Правда

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *