Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINULA POLJSKA PESNIKINJA I NOBELOVKA VISLAVA ŠIMBORSKA

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1996. godine, poljska pesnikinja Vislava Šimborska umrla je u 89. godini, saopštio je danas njen lični sekretar Mihael Rusinek.

Rusinek je rekao da je pesnikinja, koja je živela u Krakovu, preminula „mirno, u snu“, prenele su agencije.

U obrazloženju dodele nagrade 1996. godine, Nobelov komitet je Šimborsku nazvao Mocartom poezije, ženom koja je spojila eleganciju jezika sa „žestinom Betovena“.

Poezija Vislave Šimborske opisivana je kao istovremeno duboko politička i razigrana, a ona kao pesnikinja koja humor koristi na nepredvidljiv način.

Šimborska, koja je važila za „veliku damu“ poljske poezije, rođena je 1923. godine u oblasti Poznanja, a studirala je u Krakovu gde je i provela veći deo života.

Pesme je počela da objavljuje 1945. ali se docnije odrekla svoje dve prve zbirke objavljene 1952. i 1954. jer su obe predstavljale pokušaj prilagođavanja zahtevima socrealizma.

Kritičari su ocenjivali da njena poezija oličava savršeno jedinstvo dubokog etičkog i fizolofskog stava i lirski poetski izraz.

Objavila je desetak zbirki poezije od kojih su dve bile prevedene i u Jugoslaviji, „Ljudi na mostu“ (1989) i „Kraj i početak“, 1996. godine. Uz to, Šimborska je prevodila i francusku srednjevekovnu peoziju, a objavila je i dve zbirke književnih kritika.

Šimborska je bila četvrti dobitnik Nobelove nagrade iz Poljske – pre nje to priznanje su dobili Henrik Sjenkijevič (1905), Vladislav Stanislav Rejmont (1024) i Česlav Miloš (1980).

Izvor: BlicOnline/Beta Foto: AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *