Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO ŽIVAN SARAMANDIĆ

Odlazak čuvenog operskog pevača

Jedan od najpoznatijih basova kod nas i dugogodišnji član Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je juče 73 godini u Beogradu.

Poštovaocima klasične muzike i opere ime Živana Saramandića, jednog od najistaknutijih srpskih basova urezano je u pamćenje iz njegovih brojnih rola u postavkama „Evgenija Onjegina“; „Seviljskog berberina“, „Atile“ i drugih.

Saramandić je bio oženjen Milkom Stojanović, operskom pevačicom svetskog glasa, koja je pevala sa velikanima kao što su Mario del Monako, Plasido Domingo i Lučano Pavaroti. Slavni par je bio u zajedničkom životu više od četiri decenije.

Legendarni srpski operski pevač je pre nekoliko godina imao srčane probleme, pa mu je pre četiri godine ugrađen trostruki baj-pas.

Vest o smrti Živana Saramandića potvrđena nam je i u njegovom matičnom Narodnom pozorištu, u čijem saopštenju se navodi da će vreme i mesto sahrane ovog umetnika biti naknadno objavljeni.

„Ovaj veliki umetnik, gotovo do asketizma posvećen umetnosti, nastupao je na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Pevao je i na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu…
Vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina sa kojima je u SSSR-u imao preko 500 koncerata.

Dugi niz godina nastupao je solo recitalom „Toržestvo Šaljapinu“na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.“, stoji u saopštenju Narodnog pozorišta.

Izvor: Blic Online M.M. Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *