Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVI TOM SRPSKE ENCIKLOPEDIJE

Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), zajedno sa Zavodom za udžbenike kao izvršnim izdavačem, objavili su drugu knjigu Prvog toma Srpske enciklopedije, saopštila je SANU.

Time je zaokružen Prvi tom (slova A i B) nacionalne enciklopedije, koji će biti predstavljen 31. januara u svečanoj sali SANU.

Zamišljena u 10 tomova, Srpska enciklopedija je nacionalna enciklopedija opšteg tipa, zasnovana na savremenim naučnim i leksikografskim znanjima.

Njen glavni cilj je sakupljanje, sistematizovanje i enciklopedijsko tumačenje sveukupnog istorijskog razvoja i savremenog položaja srpskog naroda.

Ova publikacija na sistematizovan način obrađuje kulturno-istorijsku baštinu srpskog naroda i opisuje njegov doprinos evropskoj i svetskoj kulturi i civilizaciji.

Jasno postavljenim ciljevima, naučnim pristupom i obradom Srpska enciklopedija nastoji, kako je navedeno, da razjasni sva najvažnija pitanja iz prošlosti srpskog naroda i da prikaže materijalne i opštekulturne vrednosti, stvarane kako na srpskim prostorima, tako i na mestima gde Srbi žive u rasejanju.

Iako najveći deo svog sadržaja posvećuje obradi svih oblasti istorije srpskog naroda, enciklopedija se uz to bavi istorijom i ostvarenjima drugih naroda sa kojima su Srbi bili povezani.

Srpska enciklopedija opisuje prirodne odlike prostora na kojima srpski narod živi, kao i specifičnosti geografskog položaja, geološkog sastava i građe zemljišta, reljef, hidrografske osobine, klimu, biljni i životinjski svet.

Ona pokazuje koliko su prirodna svojstva uticala na privredni i demografski razvitak, na egzistenciju, psihosocijalne i druge osobine stanovništva.
Srpska enciklopedija obrađuje i ekonomski razvoj i savremeni položaj srpskog naroda kao bitne činioce kretanja, osobenosti i stvaralačkog doprinosa u pojedinim razdobljima društvenog razvitka.

Naučnim i istorijskim vrednovanjem duhovnog nasleđa srpskog naroda ukazuje se i na prožimanje sa drugim kulturama, posebno sa kulturama Istoka i Zapada, kao i sa kulturama naroda čiji pripadnici žive sa Srbima u zajedničkoj državi ili u neposrednom okruženju.

Racionalnim i kritičkim pristupom celokupnom kulturnom nasleđu, dostignućima svih nauka i umetnosti, te tehničko-tehnološkom razvoju enciklopedija omogućuje da savremene i buduće generacije dobiju realnu istorijsku sliku o razvitku i dometima srpske duhovnosti, njenim vrednostima i značaju za savremeni svet, navedeno je u saopštenju.

O svim poslovima na izradi Srpske enciklopedije brine Uređivački odbor od 24 člana, koji su formirali Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska, a bilo je angažovano i 114 saradnika u okviru 33 stručne redakcije, kao i 694 autora tekstova.

Uređivački odbor planira da za sledeću godinu pripremi drugi tom Srpske enciklopedije koji će obuhvatiti slovo V.

Projekat se izvodi uz pomoć Ministarstva prosvete i nauke Srbije, a na osnovu posebnog Zakona o Srpskoj enciklopediji iz decembra 2005. godine.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *