Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽEJLAN: ŽIVOT JE BOGATIJI OD MAŠTE

MOKRA GORA – Turskom režiseru Nuriju Bilge Džejlanu večeras je u Drvengradu uručena „Nagrada za buduće filmove“, nakon projekcije njegovog novog filma „Bilo jednom u Anadoliji“ za koji je dobio Gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica, uručivši priznanje turskom autoru, istakao je da je Džejlan „deo bratstva koje se bori za autore i autorski film“ i izrazio zadovoljstvo što je on gost festivala.

Turski reditelj, kome je pored južnokorejskog autora Kim Ki-duka, posvećen ovogodišnji festivalski program „Retrospektiva velikana“, rekao je da je veoma zadovoljan što je u Drvengradu i da je mnogo naučio tokom svog boravka.

„Stvoriti ovakvo mesto potrebna je mašta i hrabrost“, naglasio je Džejlan, koji je nakon projekcije održao radionicu za studente.

Baziran na istinitoj priči Erkana Kesala, lekara, jednog od scenariste i glumca, film prati policijsku istragu za telom zakopanim na nepoznatoj lokaciji, istovremeno otkrivajući tajne ove grupe muškaraca i tragične aspekte ljudskog postojanja.

„Želeli smo da film bude što realističniji, jer smatram da je život bogatiji od mašte“, rekao je Džejlan, dodavši da je neke elemente uzeo iz Čehovljevih dela i da voli kontradiktornost naslova, koji asocira na bajku, i same priče.

Najvažnija je montaža

Govoreći o procesu rada, reditelj je istakao da je za njega najvažnija montaža, koju je čak okarakterisao kao „ponovno pisanje scenarija“.

„Kažem u jednom trenutku da sam završio scenario, ali zapravo on je gotov tek na kraju montaže. Tokom snimanja uvek tražim nešto bolje, a ponekad se desi da sam zadovoljan snimljenim, ali u montaži promenim mišljenje“, rekao je on i objasnio da je tokom snimanja fleksibilan, a da od montaže zavisi konačan rezultat.

Studente je interesovalo kako je „uskladio realistične dijaloge sa poetičnim detaljima i atmosferom“, a Džejlan je primetio da nije siguran da zna odgovor na to pitanje i da je verovatno i to rezultat montaže.

On je istakao da film obiluje elementima iz turske kulture, koji se, nažalost, gube u prevodu i posavetovao gledaoce da obrate pažnju na detalje u kojima se skrivaju svi odgovori na njihova pitanja, jer on voli da ponekad nešto ostane nedorečeno.

Film sa Kusturicom u glavnoj ulozi

Pretposlednjeg dana 5. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ prikazan je film „Pelikan Nikostratos“ francuskog reditelja Olivijea Orlea sa Emirom Kusturicom u glavnoj ulozi.

U okviru programa „Novi autori“ francuski reditelj Orle, koji iza sebe ima dugogodišnje filmsko iskustvo predstavio je svoj prvi igrani film, u kojem je glavnu ulogu poverio Kusturici.

Film prati četrnaestogodišnjeg Janisa, kome majka umire, a njegov odnos sa ocem postaje napet. On spašava mladog pelikana, koji mu postaje jedini prijatelj.

Izvor: RTV/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *