KUNDERINA TRILOGIJA IZ “ARHIPELAGA”

Nebojša Đorđević   Kultura, Vesti

Izdavačka kuća “Arhipelag” objaviće u ferbuaru “Francusku trilogiju” Milana Kundere koja obuhvata piščeve romane nastale na francuskom jeziku - “Usporavanje”, “Identitet” i “Neznanje”.

Kundera je prihvatio predlog glavnog urednika “Arhipelaga” Gojka Božovića da se za srpske čitaoce oblikuje posebno izdanje piščevih francuskih romana i objavi u jedinstvenom tomu pod naslovom “Francuska trilogija”, saopšteno je iz ove kuće.

Ovo je prvo svetsko izdanje Kunderine “Francuske trilogije” u ovakvom poretku, a ubuduće će i drugi Kunderini izdavači njegove francuske romane objavljivati priređene na ovakav način, dodaje se u saopštenju.

Kunderina “Francuska trilogija” uzbudljivo je svedočanstvo o drami prinudnog odlaska i o nemogućnosti dobrovoljnog povratka.

Kunderin junak odlazi u egzil iz neslobodne zemlje, a kada, posle nekoliko decenija, u njegovoj zemlji dođe do političkih promena, pada Berlinskog zida i rušenja komunizma, on snažnije nego ikada oseća kako se nalazi ni na čijoj zemlji.

U zemlji u koju je dospeo kao politički emigrant on nikada nije do kraja integrisan i njegov značaj potpuno bledi kada nestanu politički razlozi njegove emigracije.

U zemlji koju je svojevremeno morao da napusti Kunderinog junaka doživljavaju kao nekoga ko ih je napustio kada je bilo teško i ko sada pokušava da se vrati i ubere plodove njihove političke borbe.

Otuda Kunderin junak nigde nije prihvaćen i on pokušava da nađe stajnu tačku u mudrom promišljanju života i u zrelom otkriću ljubavi.

Arhipelag” je ranije objavio i posebno izdanje romana “Usporavanje”, kao i najnoviju Kunderinu knjigu “Susret” - knjigu eseja i sećanja na život, politiku, književnost i umetnost u drugoj polovini 20. veka.

Milan Kundera jedan je od vodećih evropskih pisaca u poslednjih nekoliko decenija, slavljen je i prevođen na sve veće svetske jezike.

Nedavno je njegov opus predstavljen u kanonskoj “Galimarovoj” ediciji “Plejade”, što je najprestižnija edicija u evropskom izdavaštvu.

Izvor: B 92Postavite komentar