Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VIŠE OD 100 FILMOVA NA JUBILARNOM FESTU

Film „Melanholija“ Larsa fon Trira biće prikazan u glavnom programu

Od 24. februara do 4. marta

Jubilarni Fest biće održan od 24. februara do 4. marta, sa 75 filmova u glavnom i oko 30 u pratećem programu.

Predstavnici Skupštine grada, Sekretarijata za kulturu Beograda, Ministarstva kulture Srbije, koje je pokrovitelj festivala, kao i članovi Odbora Festa, Direkcije Festa i umetnički direktor i selektor obavestiće idućeg utorka javnost o programskim celinama i drugim detaljima, terminima projekcija i cenama ulaznica.

Direkcija Festa je još jesenas pripremila „gro suštine festivala“, kako je tada rekao direktor Miloš Paramentić.

Prema najavi selektora Ivana Karla, jubilarni Fest neće se razlikovati po konceptu od prethodnog i ponovo će ponuditi „putovanje svetom za 10 dana“.

Za glavni program u planu su filmovi nagrađeni prošle godine u Kanu – „Drvo života“ Terensa Malika (Zlatna palma), „Avr“ Akija Kaurismakija (Fipresci), „Dečak sa biciklom“ braće Darden (Gran pri), „Melanholija“ Larsa fon Trira (najbolja ženska uloga – Kirsten Danst) i drugi.

Publika Festa videće i niz poznatih filmova koji su u proteklih godinu dana privukli pažnju na festivalima u Berlinu, Veneciji i drugim svetskim centrima, ali i filmove manjih nacionalnih kinematografija.

Od domaće produkcije očekuju se premijere „Top je bio vreo“ reditelja Slobodana Skerlića i „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića.

Povodom jubileja, u pripremi je monografija u izdanju Direkcije Festa i JP „Službeni glasnik“.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *