Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJAŽEVAČKI GIMNAZIJALCI U BEČU

MILENA KOSTADINOVIĆ I IGOR IGNJATOVIĆ MEĐU 10 SREDNJOŠKOLACA IZ SRBIJE KOJI SU DOBILI NAGRADNO PUTOVANJE NA LITERARNOM KONKURSU NA TEMU BEČ, MOST IZMEĐU ISTOČNE I ZAPADNE EVROPE BEČ NA NEMAČKOM JEZIKU

Austrijski kulturni centar raspisao je literarni tematski konkurs na nemačkom jeziku pod nazivom «Beč, most između Zapadne i Istočne Evrope», za omladinu od 15 do 18 godina na nemačkom jeziku.

S LEVA NA DESNO: MILENA KOSTADOVIC, IGOR IGNJATOVIĆ… I OSTALI NAGRAĐENI

Konkurs je bio raspisan za učenike iz Srbije, srednjoškolce, a među desetoro nagrađenih (nagrada je bila, putovanje u Beč), našli su se i učenici Knjaževačke gimnazije, Milena Kostadinović (II3), i Igor Ignjatović (III1).

Igor Ignjatović kaže da nemački jezik uči pod B, i da je osnov njegovog literarnog rada, deskripcija, s obzirom na to da je već bio u Beču, te da je u tome pronašao paralelu između parametara zadatih u naslovu, a da se u manjem delu dotakao i istorije u delu o Habsburgovcima.

IGOR SA JEDNOM OD DRUGARICA…

«Ponovno putovanje u Beč mi je pogodovalo, u tu ruku, jer sam više obratio pažnju na veliki grad, građevine i ljude koji žive u njemu, a tamo ima mnogo toga da se vidi. Izdvojio bih posetu Šenbrunu, letnjikovcu Habsburgovaca, Hundertwaserhaus – u, Prateru, Skupštini, jednom tržnom centru…»

Srž literarnog rada Milene Kostadinović je (vrlo originalna) ljubavna priča između Srpkinje i Austrijanca, koji su se upoznali u biblioteci u Beču, na njenom putovanju. On joj pritom pokazuje grad, te su ovom delu zastupljeni i kulturno istorijski momenti. Priča ima svoj hepiend, jer se Srpkinja, nakon povratka u zemlju, opet nalazi sa voljenim na jednom od bečkih mostova.

MILENA KOSTADINOVIĆ

«Beč sam pre ovog putovanja, doživela iz knjiga, preko putopisnih reportaža, iz priča starijih. Impresionirala me njihova tačnost,red u saobraćaju, njihov metro, ali, ljudi su tako hladni… Bili smo smešteni u jednom hostelu, a za program našeg boravka su ispred Austrijskog kulturnog centra bili zaduženi kao vodiči brčni par, Dario i Mirna Parenta, a ispred austrijske ambasade u Beogradu, Mira Komadina. Sa nama putovale i dve profesorice, Milena Kostadinov iz Niša i Nevenka Jovanović iz Beograda» – kaže Milena Kostadinović.

Iako ovaj konkurs nije vezan za škole, pored talenta ovih đaka, treba pomenuti i doprinos njihovih profesorica, nemačkog jezika, Lidije i Marije iz Knjaževačke gimnazije, koje su ih za kratko vreme, (Milenu za jednu, a Igora za dve godine) naučili osnovama ovog jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *