Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJAVA MINISTRA KULTURE

Marković: U 2012. završetak započetih projekata

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković najavio je da će u Novoj godini biti završeni projekti koji su već otpočeti i izrazio nadu da će na kraju 2012. ljudi sa više nade dočekivati narednu godinu.

Marković je, u izjavi Tanjugu, istakao da se nada da će Srbija u narednom periodu, s obzirom na članstvo u komitetu UNESKO-a, intenzivno nastaviti obnavljanje Smederevske tvrđave, manastira Manasija i Studenice, rad na Hilandaru i na desetinama projekata. Ti projekti su od ključne važnosti i direktno utiču na otvaranje radnih mesta, stvaraju održivi razvoj i prezentuju Srbiju u oblasti u kojoj je cenjena, a to je kulturni turizam – jedina oblast koja uredno iz godine u godinu donosi sve više prihoda, rekao je ministar. Marković je najavio da će već za Uskrs biti otvoren manastir Kuveždin na Fruškoj gori, prvi ženski manastir u kome se nekada nalazila crkva Svetog Save u kojoj je i ispevana himna Svetom Savi. Manastir je 1944. godine, prilikom odlaska ustaša, miniran i devastiran, a sada će, posle više godina rada na projektu, biti otvoren.

Ministar je za proleće najavio i otvaranje Arhiva Srpske pravoslavne crkve. On je ukazao da je arhiv SPC „ogromno bogatstvo za pručavanje naše prošlosti i izuzetno je važno da se ova građa prvo adekvatno smesti, a potom obezbedi i njeno istraživanje uz pomoć Arhiva za koji će zakon biti donet krajem januara“.

Godina pred nama će sigurno biti podeljena u dva dela. Prvi je realizacija započetih planova na osnovu budžetskih sredstava koja će biti veća nego 2010, rekao je Marković i ocenio da je „bitno da se novac pravovremeno prebaci ustanovama kulture“, jer nas očekuju izbori „i taj drugi postizborni deo u kome je važno da izbori ne utiču na kulturu, jer je ona jedna kontinuirana delatnost“. Sve ozbiljne zemlje znaju da kada je kriza i kada dolazi do rastakanja i uništenja sistema vrednosti, a on se ne zamenjuje novim što kod nas traje godinama, onda nestaju sistemi vrednosti, način života, porodice, kulture, rekao je Marković.

„Kada se to ne zamenjuje detaljnim sistematskim, novoprihvaćenim vrednostima, onda je važno dodatno ulagati u kulturu. Kriza u ovom obimu će proći i ako tada nemate očuvan sistem vrednosti i institucija koje o tome brinu, vi nećete imati na osnovu čega da podignete društvo kada se stvore uslovi za ekonomski oporavak“, rekao je on. Marković je objasnio da budžeti ozbiljnih zemalja poštuju ovo pravilo povećanja budžeta za kulturu, jer je „to jedina garancija da ćete izaći iz krize manje oštećeni i da ćete imati veću šansu za budućnost“. „Toga se i mi držimo i nadam se da će nam to pomoći i da ćemo ovu godinu dočekati u porodičnom miru i spokoju, a da ćemo na kraju sledeće godine sa mnogo više nade dočekati narednu godinu“, poručio je Marković.

Izvor: RTV Pink/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *