Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BERLIOZ – FAUSTOVO PROKLETSTVO

PRVO IZVOĐENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI
EVROPSKI SPEKTAKL U NIŠU I SMEDEREVU
BUGARSKI, SRPSKI UMETNICI I MAESTRO ANDRIĆ ODUŠEVILI PUBLIKU PODNO TVRĐAVA


Opera „Faustovo prokletstvo“ (La Damnation de Faust) Hektora Berlioza (Hector), dramska legenda prema romanu Johana Volfganga Getea (J. W. Goethe), izvedena je 30. avgusta na letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi i 31. avgusta, podno Smederevske tvrdjave, tik uz odaje despotice Jerine, uz ucesce Filharmonije balkanskog evroregiona i Nacionalnog bugarskog hora iz Sofije a pod dirigentskom palicom maestra Zorana Andrića.

Kao solisti nastupiti su, tenor Stefan Petrov, u naslovnoj ulozi, bas bariton Petar Petrov (Mefisto), sopran Ivana Karagunovic (Margarita) i bas Kalojan Hristov (Brander).

Nesvakidašnji spektakl u Nišu sa oduševljem je pratilo oko 1.500 ljudi, (ujedno i rezignirani zbog muzike iz okolnih kafića, koja se non stop čuje kada je bilo koja kulturna manifestacuja u ovom prostoru) koji su prvi put bili u prilici da vide potresnu muzičko scensku priču o životu i ljubavi Fausta koja u sebi ima niz nadrealnih momenata.

Što se niškog koncerta tiče, koji je ujedno bio i premijera na Balkanu, treba reći i to da je Ministarstvo kulture Srbije svojim učešćem sa minimalnom sredstvima ponizilo: značaj, učesnike, kao i sam grad Niš, koji je ovom koncertom hteo da da svoj doprinos decentralizaciji kulture u Srbiji.

Koncert u Smederevu je biio još upečatljiviji. Ovu operu, izvodilo je l30 uzvođača iz više gradova Bugarske a veče je bilo pod pokroviteljstvom
Skupštine grada Smedereva.
Oduševljenje nakon koncerta bilo je do te mere, da je publika različitim medijima davala izjave o tome da su ovom gradu potrebni muzučki događaji ovog tipa, odnosno da ih je mnogo češće.

– „Nastupili smo u najlepšoj tvrđavi u Srbiji, kako sam je ja nazvao Arena di Verona. Da mi je neko rekao da ću u ovom gradu zateći publiku koja je operu pratila sa ovakvom pažnjom i uživanjem, ne bih verovao. Publika je dobro primila ovako teško muzičko delo, koje se ne izvodi tako često, čime se dokazuje da obrazovana publika ne postoji samo u Beogradu. Kada bi Londonski kraljevski orkestar znao da postoji ovakav prostor u Smederevu, siguran sam da bi ovde rado nastupio – rekao je maestro Zoran Andrić, nakon što su na scenu Malog grada pale zavese.

Prema njegovim rečima, ovo delo se u toku dvadeset godina izvede najviše pet puta u celom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *