Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

УЧЕСТАЛЕ АКТИВНОСТИ КЊИЖЕВНЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ

Књижевна омладина Србије је институција основана 1971. године у Београду, са циљем да промовише књижевно стваралаштво младих људи.

Као издавач, Књижевна омладина Србије је специјализована за издавање прве књиге, односно проналажење младих талената и објављивање њихових рукописа. Такође, посебна пажња се посвећује делима која представљају културно наслеђе Србије.

Током четири деценије рада, ова кућа афирмисала је најпризнатија имена српске књижевности, који су такође освојили најзначајније књижевне награде. Светислав Басара, Горан Петровић и Давид Албахари су добитници чувене НИН-ове награде, док су песникиње Љубица Арсић и Мирјана Павловић, добитнице награде „Исидора Секулић“. Треба навести и да су наведени писци превођени на више светских језика. А ту су и Исидора Бјелица, Васа Павковић, Владимир Пиштало, Александар Јерков, Никола Вујчић, Александар Чотрић, Предраг Марковић и многи други.

Током седамдесетих и осамдесетих година, Књижевна омладина Србије је била позната и по издању часописа „Књижевна реч“, који се штампао и продавао у тиражу од 8000 примерака и у ком су своје текстове објављивали великани тадашње књижевне сцене.

Међутим, распадом Југославије, долази до стагнације у раду Књижевне омладине Србије, која је ипак, и поред свих тешкоћа, за разлику од сличних институција у другим источним земљама, успела да опстане као издавачка кућа, само са много мањим фондом објављених наслова током године.

Такав тренд се задржао до 2008. године, када се Књижевна омладина Србије, захваљујући новом уредништву, на челу са главном уредницом Верицом Секирарски, поново укључује у књижевне токове, стављајући у први план младе и неафирмисане писце, који својим талентом и начином писања заслужују место у српској књижевности.

Верица Секирарски, главна уредница Књижевне омладине Србије

Већ наредне године, установљена је књижевна награда „Пегаз“ која сваког месеца обогаћује новим издањима младих писаца и песника. Без обзира на финансијску ситуацију, ова издавачка кућа опстаје захваљујући даноноћном раду уредништва и својих аутора који су укључени у рад, верујући да ће својим радом утицати да књижевност у Србији достигне ниво који заслужује.

Оно по чему се Књижевна омладина Србије разликује од осталих издавачких кућа јесте чињеница да објављује искључиво дела писаца који пишу на српском језику, у нади, да ће на тај начин афирмисати, сачувати и обогатити српско књижевно наслеђе. Као доказ успешно постављених циљева и наставка традиције објављивања успешних аутора, јесу и многе прве награде аутора КОС-е на међународним, књижевним конкурсима 2011 г.

Данас, КОС, објављује по неколико наслова месечно која се налазе у свим боље снабдевеним књижарама у земљи.

Почетком 2011. године, започет је пројекат „Групне промоције“, који обухвата путовања аутора по градовима у Србији и заједничку промоцију њихових издања у културним институцијама.

2011 године, такође, Књижевна омладина Србије је прославила јубилеј, четрдесет година рада, који је означио почетак једног новог пројекта који ће издавачку кућу подићи на виши ниво и вратити је на место које заслужује. Тог дана објављена је књига: „Пегаз – печат времена“ као тренутно један од највећих подухвата ове издавачке куће у српском издаваштву, у којој су објављени делови из књига насталих у току 40 година трајања едиције Пегаз.

Извор: Књижевна омладина Србије, Верица Секирарски

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *