Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VRATIO SAM NAGRADU DA BIH JOJ SAČUVAO DIGNITET

Pesnik Miloš Janković za „Blic“
Pesnik Miloš Janković vratio je Udruženju književnika Srbije nagradu „Milan Rakić“ koja mu je dodeljena za knjigu „Manastirnik“.

Draže bi mi bilo da je nisam dobio, kaže pesnik

Po pravilu, ovo priznanje može dobiti jedan ili eventualno dva autora, a ove godine po odluci petočlanog žirija kojim je presedavao Srba Ignjatović – ima tri laureata. Uz Miloša Jankovića to su Dragan Lakićević („Snežni vrt“) i Zorica Arsić Mandarić („Činije zvezdanog pirinča“).

U svojim izjavama za medije Miloš Janković je isticao da se njegov revolt ni u kom slučaju ne odnosi na ostala dva dobitnika, kojima svesrdno čestita, već na nonsens da jednu nagradu dobiju tri autora što, po njemu, s jedne strane otvara mogućnost da je u narednim godinama dobije i pet, šest… deset pisaca, a s druge degradira ideju na kojoj je zasnovana.

Janković za „Blic“ kaže:
– Poznato je, a i kad uđete na sajt lepo piše, da nagradu može dobiti jedan ili eventualno dva autora. Rakićeva nagrada je najveća pesnička nagrada kod nas, dodeljuje se od 1938, mislim da je san svakog pesnika. I meni je lično žao što je sve to tako. Draže bi mi bilo da je nisam dobio a da je ona ostala nedegradirana. Kako može iz prekršene pravne norme da proiziđe pravno validna odluka? Prekršena pravna norma nužno otvara pitanje legitimiteta. Postoji pravni savet pri Udruženju književnika, videćemo da li će oni nešto reći i šta će reći. Što se mene tiče, ja sam nagradu vratio i to je za mene završena priča. Ovaj moj gest je i vrsta apela, apela koji će možda vratiti Rakićevoj nagradi dignitet. Ako je već sve u ovoj zemlji devastirano, može li bar poezija da ostane na dostojanstvenim granama.

Izvor: Blic Online T. NJ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *