Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETLANA ZAHAROVA ZAČARALA 4.000 GLEDALACA

BEOGRAD – Prva balerina sveta Svetlana Zaharova oduševila je večeras prepunu salu u Sava centru spektakularnim gala koncertom sa svojim prijateljima, zvezdama vodećih svetskih baletskih kuća.

Treći put pred beogradskom publikom, jedina primabalerina asoluta na svetu, jedinstvenog talenta i senzibiliteta, iznenadila je publiku kao kod prvog susreta pre nekoliko godina, ponovo očarala fascinantnom, prefinjenom, lakom, gotovo bestelesnom igrom.

Prvakinja Boljšog teatra, zvezda svetskih baletskih scena, radosno i posvećeno zaigrala je sa Evgenijem Ivančenkom i baletskim ansamblom Baleta Narodnog pozorišta drugi čin najlepše baletske bajke „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Zaharova je očarala publiku gracioznom igrom, lebdela je meko scenom, dugim vitkim nogama pretvarala je pokret u san, oblak, lepotu koja ostavlja bez daha.

Osmišljen kao niz baletskih bisera, najlepših dueta i sola iz klasičnih, neoklasičnih i savremenih baleta, gala koncert je bio više od praznika igre.

Vrhunski svetski igrači Andrej Merkurijev, Vječeslav Lopatin i Anastasja Staškevič iz Boljšog teatra, Ivančenko prvak Mariinskog teatra, Kristina Kretova primabalerina Teatra Stanislavski, Aleksander Rjabko prvak baleta u Hamburgu, Silvija Aconi primabalerina Nojmajer baleta, Denis Antila prvak baleta u Esenu, smenjivali su se na sceni sa Zaharovom.

Buru oduševljenja podigla je igra Antile, solo u modernoj koreografiji Kavenberga „Buržoa“ na muziku Žaka Brela.

Harizmatična Zaharova briljirala je u složenom savremenom solo komadu Mitoso Hirojama „Revelation“ na muziku Džona Vilijamsa, potom se ponovo vratila klasičnom baletu sa Ivančenkom u adadju iz „Karmen svite“ Zzorža Bizea i kao svuda u svetu, dobila salve aplauza.

Prvak esenskog baleta Antila podigao je još jednom salu na noge izvođenjem svoje koreografije „Feeling Good“ na muziku grupe „Kvin“, a ravnotežu koncepciji programa dali su izvanredni Kretova i Volčkov duetom iz slavnog baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva.

Primabalerina Boljšog teatra, Milanske skale i Tokio baleta, čest gost Njujork siti baleta, Metropolitena, Pariskog baleta, Engleskog kraljevskog baleta, rekla je da posebno voli beogradsku publiku i obećala da će se vratiti sledeće godine sa nekim novim programom, da neće praviti pauzu kao lane kada nije došla zbog rođenja ćerke Ane.

Izvor: Blic Online/Foto Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *