Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI SRPSKE KULTURE U HRVATSKOJ

Scena iz filma „Oktobar“, koji će otvoriti u Zagrebu smotru srpske kulture

Srpsko kulturno društvo (SKD) „Prosvjeta“ ove godine šesti put zaredom organizovaće Dane srpske kulture, na kojima će se u Zagrebu, Rijeci i Sisku bogatim kulturnim programom predstaviti najnovija ostvarenja kulture Srbije.

„Prosvjeta“ od 2006. godine jednom godišnje organizuje Dane kao deo dugoročnog projekta upoznavanja hrvatske javnosti s kulturnim dostignućima Srbije, a ove godine manifestacija će prvi put biti decentralizovana jer će deo programa biti održan u Rijeci i u Sisku.

Manifestacija će biti svečano otvorena 2. decembra uveče u zagrebačkom bioskopu „Evropa“ premijerom omnibusa „Oktobar“ (2011), dugometražnog filma mladih režisera Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, koji će i biti na premijeri.

Film putem sedam razdvojenih autorskih priča, koje se događaju na desetogodišnjicu pada Slobodana Miloševića, govori o današnjoj Srbiji.

Publika će u okviru trodnevnog filmskog programa „Evropa“ moći da pogleda i filmove „Šišanje“, „Montevideo, Bog te video“, „Tilva Roš“ i „Beli, beli svet“. Od toga je tek „Tilva Roš“ prikazan na festivalima u Zagrebu i Motovunu, gde je i nagrađen.

U okviru književnog dela programa predstaviće se istaknuti srpski književnici i autori nagrađivanih dela – Vladimir Arsenijević i Dragan Velikić.

Muzički program Dana srpske kulture predstavlja koncert beogradskog benda „Svi na pod“. Dani srpske kulture biće završeni 5. decembra uveče u Teatru ITD gostovanjem predstave beogradskog teatra „Mimart“ – „Odabrani se bude“.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *