Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„UMETNIK“ NAJBOLJI FILM PO MIŠLJENJU NJUJORŠKIH KRITIČARA

„Umetnik“ je priča o prelasku nemih filmova na zvučne filmove

Zagrevanje za Oskara

Krug njujorških filmskih kritičara proglasio je nemi film „The Artist“ (Umetnik) najboljim filmom godine, dok je Bredu Pitu i Meril Strip dodelio nagrade za najbolje glumce.

Film „Umetnik“ doneo je Majklu Hazanavicijusu nagradu za najboljeg reditelja. Taj crno-beli film govori o prelazu sa nemih na zvučne filmove krajem 1920-ih godina u Holivudu i o tome kakve je to posledice imalo po glumačke karijere.

Ostvarenje je dobilo odlične kritike, a posle jučerašnje nagrade udruženja njujorških kritičara već su počeli da se pominju i mogući Oskari, nagrada Amereičke filmske akademije.

– „Umetnik“ je film o filmu tako da je odgovarao senzibilitetu kritičara. To je film koji slavi film. Istovremeno je odlično uradjen. Veseo je i teško mu je odoleti – rekao je predsedavajući grupe, kritičar Džon Anderson.

Nagrada za najbolju glumicu dodeljena je Meril Strip za ulogu Margaret Tačer

Meril Strip proglašena je za najbolju glumicu za svoj portret britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“, dok je Bred Pit nagadjen za svoje uloge u filmovima „Formula uspeha“ i „Drvo života“.

Ovo je četvrti put da je Meril Strip dobila nagradu kritičara i prva za Pita.
Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Džesika Častejn za filmove „Drvo života“, „Služavke“ i „U zaklon“. U muškoj kategoriji nagrađen je veteran Albert Bruks za ulogu sitnog kriminalca u trileru „Vozi“.

Udruženje njujorških filmskih kritičara osnovano je 1935. godine i čine ga kritičari dnevnih listova, nedeljnika, magazina i pojedinih internet publikacija. Njihove nagrade često utiču na to koji će se filmovi, glumci ili reditelji takmičiti za nagradu Oskar.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *