Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HOMOSEKSUALCI KAO ŽRTVE NACISTA

Postavka u Muzeju

Oko 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata koji prikazuju lične istorije oko 100.000 osoba uhapšenih zbog homoseksualne orijentacije pre i za vreme Drugog svetskog rata čine izložbu „Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945“, koja će biti održana u Muzeju grada Beograda od 2. do 23. decembra 2011.

Izložba stiže u glavni grad Srbije u organizaciji udruženja ARTEQ (Arte-kju) iz Beograda u partnerstvu s udruženjem Queer Zagreb. Bogat prateći program obuhvata stručnu tribinu o biopolitici, nacizmu i strategijama kontrole, kao i promocije knjiga i časopisa, video-instalacije i filmske projekcije.

Posetioci izložbe će biti u prilici da se upoznaju sa dokumentovanim razvojem sistemske državne homofobije u nacističkoj Nemačkoj i mehanizama progona koji su u određenoj meri ostali na snazi do 70-ih godina 20. veka.

Cilj izložbe je da predstavi istorijske činjenice korišćenjem autentičnih dokumenata iz perioda nacizma i promoviše toleranciju prema manjinama radi ukidanja predrasuda prema gej ljudima.

Izvor: BlicOnline A.N.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *