KOLARAC SLAVI 133. GODIŠNJICU RADA I POSTOJANJA

Nebojša Đorđević   Kultura, Vesti

BEOGRAD - Zadužbina Ilije Kolarca proslaviće u utorak 22. novembra 133. godišnjicu osnivanja i krsnu slavu zadužbinara i ostavitelja.

Tradicionalni skup Kolarčeve zadužbine povodom proslave godišnjice psmovamka zadužbine i krsne slave Ilije Milosavljevića Kolarca biće održana u utorak u 18.00 sati.

Povodom proslave godišnjice osnivanja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u ciklusu “Velikani muzičke scene” nastupiće poljski Bester kvartet, nekadašnji Krakov klecmer bend.

Za izvanredne zasluge u programskoj delatnosti, biće uručene plakete Kolarčeve zadužbine profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodragu Dimiću, Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i Radio televiziji Studio B.

Godišnja nagrada Galerije Kolarčevog narodnog univerziteta za najbolju izložbu u protekloj sezoni biće uručena slikarki Nini Radoičić za izložbu “Avganistanke”.

Ilija Milosavljević kolarac ostavio je 1878. godine testamentom svoju imovinu za organizovanje Književnog i Univerzitetskog fonda, kao i za otvaranje Kolarčevog univerziteta, zgrade koja je podignuta na Studentskom trgu u Beogradu 1932. godine.

Izvor: BetaPostavite komentar