Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESNIČKI MANIFESTI

U Srpskoj književnoj zadruzi predstavljena je nova pesnička knjiga Radoslava Vojvodića, pod naslovom „Lepo je biti živ“, koja je objavljena u „Maloj biblioteci“. O knjizi je govorio Slobodan Rakitić, a pesme je kazivao dramski umetnik Srba Milin. Knjiga ima dve glavne tematske celine: „Manifesti“ i „Testamenti“, kao i više drugih ciklusa.

Petnaest knjiga pesama, od kojih dva izbora, naglasio je Slobodan Rakitić, prethode knjizi „Lepo je biti živ“. RadoslavRade Vojvodić autor je i desetak romana, zatim knjiga povesti, eseja i dve specifične antologije, ljubavne i boemske poezije. Osnivač je izdavačke kuće „Slovo ljubve“, na čijem je čelu bio od 1971. do 1981. godine, kada je voljom ideoloških moćnika smenjen, a kuća ugašena. U svojoj pesničkoj generaciji Vojvodić je najraznovrsniji stvaralac, ne samo po književnim žanrovima i vrstama već i po temama, motivima i stvaralačkim postupcima, po samom duhu svoga književnog stvaralaštva. No, bez obzira na tu svestranost, Rade Vojvodić je, prevashodno, pesnik, i u svojim romanima i u knjigama eseja.

Nova Vojvodićeva knjiga pesama ima i liniju kontinuiteta i liniju identiteta sa njegovim ranijim pesničkim zbirkama. Ona je po intonaciji ritmična, po leksici i jeziku gusta i slojevita, po značenjima višeznačna, po poetici i estetici neoromantička, odnosno neosimbolistička, ako se moderna poezija shvati kao nasleđe simbolizma. Po buntu, koji katkad ide do jeretičnosti, ova poezija, takođe, upućuje na romantičku tradiciju, u najboljem smislu takvog jednog poetičkog određenja.

I da nije pripadao generaciji Branka Miljkovića, koja je u poeziju unela aktivistički odnos prema svetu, kao poseban vid modernosti, ističe u pogovoru Dušan Stojković, Vojvodić je po svojoj prirodi pesnik deklarativne osećajnosti, intelektualnosti i jeretičnosti, a njegova pesma-rasprava, najpre sa samim sobom, a potom sa suštinom bića i poretka u životu, nešto je što će obeležiti srpsku poeziju.

Bez biografije, rekao je autor, nema puta ka istini, a potom je govorio o školovanju u Nišu i druženju s Brankom Miljkovićem. U knjizi „Lepo je biti živ“, pokušao je da zgusne svoje pesničko iskustvo koje traje pola veka.

Izvor: Politika Z. R. Foto T. Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *