Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ULIČNE BIBLIOTEKE KELNA

Javne police u Kelnu

Javne police sa knjigama, postavljene na ulicama Kelna, i još nekoliko nemačkih gradova, namenjene su ljubiteljima književnosti koji mogu da uzmu šta žele da čitaju i drugima ostave knjige koje im nisu potrebne.

Besplatne biblioteke na otvorenom, uz pomoć donacija i lokalnih volontererskih grupa, pojavile su se u Kelnu i brojnim gradovima širom Nemačke uključujući Berlin, Hanover i Bon, pa i u predgrađima i selima.

U rodnom mestu prve štamparske prese, sada postoji mogućnost da na javnim policama za knjige, koje iskrsavaju na svakom ćošku, trgu ili supermarketu, uzmete ili ostavite knjigu.

Iz ovih besplatnih biblioteka, ljudi mogu da uzmu šta žele da čitaju i drugima ostave knjige koje ne žele. Nema registracije, roka do koga knjiga mora da se vrati, niti je broj knjiga koji se može uzeti ograničen.

Ovaj projekat namenjen je svima koji vole da čitaju, bez obzira na godine ili obrazovanje“, objasnio je jedan od organizatora akcije Mihael Oberman.

Najnovija polica za knjige u ovom gradu vredna 5.000 evra sa providnim staklenim vratima postavljena je pre dve nedelje u blizini srednjevekovnog tornja Bajenturma. Još dve police nalaze se u lokalnim „Ikea“ radnjama.

Prema Obermanovim rečima, prošle godine instalirano je još polica koje dobro funkcionišu. Svaka polica, stara ili nova, ima oko 200 knjiga i potrebno je oko šest nedelja da se naslovi zamene novim.

Četrdesetšestogodišnja Vera Monka, stanovnica Kelna koja radi kao organizator događaja, kaže da stalno koristi prednosti besplatnih knjiga.

„Često ostavljam knjige ali iskreno više njih ponesem sa sobom. Za mene lično, ovaj projekat je odličan, jer nemam dovoljno novca koji bih mogla da potrošim na dobru literaturu“, objasnila je Monka.

Čak i komercijalne knjižare i ‘onlajn’ knjižare podržavaju ideju razmene knjiga. Prema rečima menadžera knjižare Majerš Bukhandlung na projekat se gleda kao na promociju a ne takmičenje i da pomaže svima, ako su knjige sveprisutne.

Do sada, knjiški klub iz Kelna imao je nešto problema sa vandalizmom i jednim prodavcem knjiga koji je pokupio sve naslove sa jedne police kako bi ih prodao na buvljoj pijaci. Drugom prilikom na policama je osvanulo brdo promotivnog materijala jedne verske grupe.

„Odmah smo se toga oslobodili. Propaganda je jedina vrsta literature koju nedozvoljavamo“, rekao je Oberman.

Police deluju kao kovčezi sa mešavinom naslova, od beletristike, naučne fantastike, knjiga o veštičarenju, do knjiga o samopomoći, turističkih vodiča i krimi romana. Neke police u različitim delovima grada, rezervisane su za dečju literaturu.

„Važno je da olakšamo svima da prevaziđu svoje inhibicije i učestvuju u ‘kulturi čitanja na ulici’, od starih čitalaca do dece i imigranata“, istakao je Oberman.

Iako je većina polica postavljena u bogatijim delovima grada, Oberman i 20 volontera planiraju postavljanje polica u siromašnim krajevima gde stanovnici nemaju mnogo pristupa književnosti.

Pokret je počeo da se širi i van granica Nemačke. Oberman tvrdi da ga je pre nekoliko nedelja kontaktirala jedna portugalska nevladina organizacija sa željom da otvori javne police u siromašnim ruralnim oblastima Mozambika.

Slična inicijativa postoji, mada u mnogo manjem obimu i u Srbiji gde je u pojedinim knjižarama i institucijama moguće ostaviti knjigu i zameniti je za drugu. Na još manjem planu, pre nekoliko godina, na Filozofskom fakultetu u Beogradu roman „Čitač“ Bernarda Šlinka misteriozno se pojavljivao i nestajao i mesecima bio iščitavan pre nego što ga je konačno neko prisvojio.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *