Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIKOLI VUJČIĆU NAGRADA „BRANKO MILJKOVIĆ“

Pesničku nagradu „Branko Miljković“ dobio je Nikola Vujčić, a njemu je nagrada uručena u Gradskoj kući u Nišu.

Vujčić je dobio nagradu za zbirku pesama „Dokle pogled dopire“ koju je žiri proglasio najboljom zbirkom poezije izdate 2010. godine. Nagrada je uručena pred brojnim ranijim dobitnicima ovog priznanja.

– Nekako mi se posrećilo. Ovo mi je treća nagrada za jednu istu knjigu „Dokle pogled dopire“. To je moja knjiga koja je izašla u Zagrebu u izdanju Srpskog kulturnog društva „Prosveta“. Ja sam potpuno bio iznenađen, jednostavno sam bio malo apstrahovao jer ne pratim kada se te pojedine nagrade dodeljuju. Kada su mi javili, naravno da me je obradovalo. Ne bih bio iskren da kažem drugačije. Svaki pesnik kada piše i priželjkuje nagrade. Nagrada u ovom mom životnom uzrastu ne deluje više kao podstrek, samo više obavezuje – rekao je Nikola Vujičić, dobitnik nagrade.

Vujičiću je nagradu uručila zamenica gradonačelnika Nađa Marković.

Niš ove godine obeležava dva velika jubileja, 50 godina od prerane smrti pesnika Branka Miljkovića i 40 godina prestižne nagrade koja nosi njegovo ime.

Jubilej je obeležen programom niških pesnika u čast slavnog sugrađanina, projekcijom filma Marislava Radisavljevića „Vatra i ništa“. U prostoru Sinagoge postavljena je izložbabrojnih dokumenata, originalnih rukopisa, prepiske, fotografija, ličnih predmeta velikog pesnika, pod nazivom „Poezija kao sudbina“.

Izvor: Južne vesti Lj.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *