Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BASARA PREDSTAVIO NOVI ROMAN „MAJN KAMPF“

Svaka nova knjiga, a do sada ih je bilo 20, Svetislava Basare uvek je dočekana kao kulturni događaj pa je tako večeras kafe u knjižari „Delfi“ u SKC bio prebukiran na prvom predstavljanju njegovog novog romana „Majn kampf“ u izdanju „Lagune“.

Pored autora, koji je pišući kolumne u listu „Danas“ postao zvezda medijske scene, publici su se obratili urednik knjige, književni kritičar i esejista Petar Arbutina i direktor „Lagune“ Dejan Papić.

Moderator je bila PR „Lagune“ Vanja Gavrovski koja je podsetila da je „Laguna“ od 2009. počela da objavljuje nove izdanja Basarinih romana „Ukleta zemlja“, „Looney Toones“, „Sveta mast“, „Napuklo ogledalo“, “ Mongolski bedeker“ i „Srce zemlje“, a ovo je prvi put da je dobila priliku da objavi jedno njegovo novo delo.

Poredeći knjigu istog naslova (Majn Kampf) koju je objavio nacistički vođa Adolf HItler sa Basarinim romanom, Gavrovski je rekla da je Hitlerovo delo spoj autobiografskih zapisa i političkih i ideoloških gledišta, dok je naš pisac imao nameru da fašizam izvrgne kritici i podsmehu pa je tako dobijena antifašistička burleska.

Basara je dodao da je knjiga delimično autobiografska sa primesama političko-kulturoloških razmišljanja o novoj pojavi fašizma u svetu pa i kod nas jer mu se čini da „svet srlja u totalitarnu distopiju“.

On se našalio da je naša verzija fašizma manje opasna od nemačkog jer mu nedostaje germanska organizovanost.

Za Basaru je to pre svega stanje duha i izraz novog uspona malograđanštine koja želi da se nametne svima kao jedistveni pogled na svet.

Arbutina je knjigu definisao kao delo koje donosi „zadovoljstvo čitanja“ i za njega nije dominantan politički kontekst jer Basarin „Majn kampf“, kako kaže, „nije borba za prostor, već za smisao postojanja sugestivna parabola o tokovima i perspektivama naše civilizacije, opterećujućoj prošlosti i nesigurnoj budućnosti“.

Priča je, kako je rekao urednik, „prepuna inspirativne sumnje u Potenkinova sela ideologije i politike, lica i naličja nacije koja je prošla kroz ideološke eksperimente i političke dubioze“.

Direktor „Lagune“ Papić je uveren da će čitaoci, koje ne treba potcenjivati kada je reč o proceni kvaliteta pisaca, uzdići Basarin roman do vrha lista najtraženijih knjiga.

„Smatram da je ova Basarina knjiga vrhunac ‘Laguninog’ uspona kao izdavača na domaćoj književnoj sceni“, ocenio je Papić.

Izvor: BlicOnline/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *