Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FEST DONOSI 75 PREMIJERA

Međunarodni filmski festival spreman pet meseci pre održavanja

Detalj iz filma „Drvo života“

Beograd – Međunarodni filmski festival FEST biće održan od 24. februara do 4. marta po 40. put kada će publika moći da pogleda 75 filmskih premijera u okviru glavnih programa festivala, dok će još 30 filmova biti prikazano u sklopu omažnih i retrospektivnih programa.

Na Torniku, najvišem vrhu Zlatibora, promovisan je ova manifestacija koja je tačno pet meseci pre svog početka većim delom spremna.

– FEST je, takoreći, spreman, i programski i organizaciono. Ugovorili smo 75 naslova, a veliki broj je već i kupljen – rekao je direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić. On je istakao da će program narednog festivala biti kvalitetniji i bolji od prethodnog, i da će to pomoći da se ove godine probije barijera od 100.000 prodatih ulaznica.

Selektor FEST-a Ivan Karl naglasio je da su se umetnički direktor Bora Anđelić i on vodili istim principima kao i prošle godine u odabiru filmova, te da će i na narednom FEST biti prikazani svi naslovi koji su obeležili kinemotografsku godinu za nama.

– Sve bitne svetske kinematografije, najbitniji autori i glumci, biće prisutni na FEST-u. U odabiru filmova nije bilo promene, pa će tako biti prikazano svi najatraktivniji filmovi sa festivala u Berlinu, Kanu, Veneciji, Torontu i Karlovim Varima, budući da je FEST bio i ostao „putovanje oko sveta za 10 dana“ – naglasio je Karl i dodao da će i sada biti zastupljene iste programske celine: glavni program, Panorama svetskog filma, Holivud, Evropa van Evrope, Evropa u Evropi, kao i izabrani dokumentarci.

Beogradska publika imaće prilike da pogleda film Terensa Melika „Drvo života“, sa Šon Penom i Bred Pitom u glavnim ulogama, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Tu će biti i filmovi poput „Dečak sa biciklom“ braće Darden (gran pri Kanskog festivala), „Dabar“ Džodi Foster, „Melanholija“ Larsa fon Trira, „Koža u kojoj živim“ Pedra Almodvara koji su takođe bili prikazani na Kanskom festivalu.

Sa Venecijanskog festivala stižu filmovi „Carnege“ Romana Polanskog, „Martovske ide“ Džordža Klunija, „Dengerous Method“ Dejvida Kronerberga, kao i Madonin „W. E.“. Među obezbeđenim filmovima su i „War horse“ Stivena Spilberga, „Restless“ Gasa van Sant, „Bolji život“ Krisa Vajca, ali i najnoviji domaći filmovi – „Top je bio vreo“ Bobana Skerlića i „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića.

Naredni FEST biće u znaku jubileja, pa će tako biti izdata monografija o 40-godišnjem postojanju ovog festivala u saradnji Direkcije FEST-a i JP „Službeni glasnik“.

– Pišući ovu knjigu, služio sam se dragocenom dokumentacijom koju poseduju novinska agencija TANJUG, Sava centar i RTS. Iako postoje već tri knjige koje su napisane na ovu temu povodom nekih ranijih jubileja, ovde će se naći neke retke fotografije i priče zahvaljujući ovim izvorima – rekao je Karl.

Takođe, jubilej će biti obeležen i propratnim programom kao i znamenitim gostima festivala, među kojima se očekuje poseta glumice Sali Kalerman, koja je tumačila jednu od uloga u prvom ostvarenju prikazanom na FEST-u – „M.A.S.H.“.

– U kontaktu smo sa gostima prvog FEST-a i nosiocima glavnih uloga u prvom filmu koji je prikazan na festivalu. Ipak moramo da shvatimo da Srbija nije filmsko tržište što je glavni razlog zašto mi više ne možemo da dovedemo na FEST velike filmske zvezde poput Roberta de Nira ili Romana Polanskog – objasnio je Paramentić.

Kompletan program FEST-a biće objavljen najkasnije sredinom januara 2012. godine, dok će prodaja ulaznica početi 1. februara.

Direkcije FEST-a slavi 10 godina postojanja

Direkcija FEST-a 19. oktobra obeležava 10 godina postojanja, kada će u Skupštini grada dodeliti 15 srebrnih i 10 zlatnih plaketa najzaslužnijim institucija, partnerima i pojedincima. Tim povodom će dva dana ranije u Kolarčevoj zadužbini biti priređen koncert džez i filmske muzike na kome će nastupati sekstet Jovana Maljkovića i solistkinje: Ana Sofrenović, Jelena Teunis i Anđelka Simić.

Izvor: Danas M. Krtinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *