Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAD VRATILE TURSKOJ STATUU HERAKLA

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doneo je iz muzeja u Bostonu u SAD gornju polovinu mermerne statue stare više od 1.800 godina koja predstavlja grčkog boga-heroja Herakla.

Gornji deo drevne statue, poznate pod nazivom „Umorni Herakle“ sada će biti spojen sa donjim delom, koji je u postavci u muzeju u Antaliji, na Sredozemnom moru.

„Imam divne vesti“, rekao je Erdogan novinarima u Ankari nakon što je izneo polovinu statue Herakla iz aviona po povratku iz Njujorka.

On je podsetio da je Ministarstvo kulture i turizma pokušavalo 20 godina da vrati deo statue.

Donji deo golog Herakla otkriven je 1980. godine u jugozapadnom turskom gradu Perge, nekoliko godina nakon što je gornji deo iznet iz zemlje.

Cela statua teška je oko 200 kilograma. Gornji deo kupio je 1982. godine Bostonski muzej lepih umetnosti, a kasnije otkupio njujorški trgovac umetninama Lion Levi.

Turski arheolozi bili su uvereni da je statua ukradena i izneta iz zemlje. Muzej u Bostonu je to demantovao rekavši da je statua mogla biti pronađena „u bilo koje doba od italijanske Renesanse“.

U izjavi za list „Tajms“ Ketrin Gečel iz muzeja u Bostonu rekla je da je turska strana tek u poslednjih par godina pokazala fotografije i drugi dokazni materijal u vezi sa statuom.

Vraćanje polovine statue predstavlja pobedu za Tursku koja je nedavno krenula u kampanju vraćanja umetničkih predmeta iz inostranstva.

Turska je od 2002. godine uspela da vrati 4.028 umetničkih predmeta

Izvor: BlicOnline/Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *